Pondelok 16. 09. 2024 21:12:37 | Meniny má Ľudmila

Archeologický prieskum pri Likavskom hrade priniesol unikátny nález

Zástupcovia Krajského pamiatkového úradu Žilina objavili počas archeologického prieskumu pri Likavskom hrade vzácnu textilnú plombu z konca 15. storočia. Tento nález, zobrazujúci svätého Vavrinca, odhaľuje historické obchodné vzťahy medzi Uhorskom a Norimbergom, ktoré boli v 15. a 16. storočí veľmi intenzívne.

Juliana Krčulová|6. september 2024|16:30:07

Zdroj: Koláž Žilina SP21/Krajský pamiatkový úrad Žilina

Súvisiaci článok
Historická pamiatka žiari novotou. Baroková kaplnka na Starom cintoríne v Žiline bola zreštaurovaná
Čítajte viac >

Vzácny objav pri Likavskom hrade: Archeológovia našli textilnú plombu z 15. storočia

Zástupcovia Krajského pamiatkového úradu Žilina boli po krátkej dovolenke opäť v teréne a hneď narazili na zaujímavý objav, konkrétne počas archeologického prieskumu v blízkosti Likavského hradu.

„Do zbierky olovených plomb nám pribudla nová s nevšedným figurálnym motívom. Chvíľu trvalo kým sme ho identifikovali. Na plombe je zobrazený svätý Vavrinec s roštom a knihou a na zadnej strane sa pravdepodobne nachádzal text napísaný gotickou minuskulou NUE/REMBE/RG, nedochovaný,“ priblížili pamiatkari v príspevku na sociálnej sieti s tým, že ide o textilnú plombu z Norimbergu z konca 15. storočia, ktorá sa používala na anglické plátno.

V 15. a 16. storočí malo podľa ich slov Uhorsko najintenzívnejšie vzťahy práve s Norimbergom spomedzi bavorských miest, pričom import látok zohrával významnú úlohu. V prvej štvrtine 16. storočia existujú písomné doklady o najmenej dvoch typoch látok z tohto mesta, ktoré sa často spomínajú v Brašove a Žiline. Z historických listín je známe, že od polovice 16. storočia bolo norimberské plátno najobľúbenejšou látkou vyššej kvality v Uhorsku.


Súvisiaci článok
Vzrušujúci náučný chodník: Objavte prírodu a jej krásy na Kysuciach
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť