Pondelok 16. 09. 2024 01:30:54 | Meniny má Ľudmila

Bežná zelenina, ktorá v sebe ukrýva poklad: Uhorky majú mnoho benefitov

Uhorky posilňujú imunitný systém, pomáhajú pri hydratácii organizmu a podporujú vyprázdňovanie.

TASR|3. september 2024|19:30:05

Ilustračné foto. Zdroj: Pexels.com

Súvisiaci článok
Superpotravina plná živín a minerálov: Mango upokojuje nervový systém a má aj protizápalové účinky
Čítajte viac >

Dokážu tiež rozjasniť a zlepšiť stav pleti. Poukázali na to odborníci z bratislavského regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Uhorky obsahujú množstvo vitamínov (C, A, K, B) a minerálnych látok (draslík, horčík, mangán, kremík), ktorými pomáhajú posilňovať imunitný systém, srdcovú činnosť a prispievajú k skrášleniu pokožky, nechtov či vlasov," poznamenala Katarína Blažová z Poradne zdravia regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava na sociálnej sieti.

Rovnako sa v uhorkách nachádza aj kremík, ktorý posilňuje kĺby, šľachy, chrupavky a väzivá. Obsahujú aj enzým erepsín štiepiaci bielkoviny či fisetin zlepšujúci pamäť. Dostatočné množstvo vlákniny v uhorke zase zabezpečí správny pohyb čriev, v kombinácii s vysokým obsahom vody podporí vyprázdňovanie a zabráni zápche," doplnila Blažová.

Odborníci odporučili jesť uhorky čerstvé. „Môžeme ich pridať do smoothie drinku alebo si pripraviť osviežujúcu uhorkovú šťavu," podotkli. Poukázali na to, že výťažky z uhoriek sa vo veľkej miere používajú aj na kozmetické účely. „Dokážu zjemniť, osviežiť, upokojiť a hydratovať pokožku, zmenšiť póry a celkovo rozjasniť a zlepšiť stav pleti," dodali.


Súvisiaci článok
Vitamínová bomba plná antioxidantov: Hrušky podporujú zdravie srdca, trávenie aj imunitu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť