Na výber týchto jedál upozornil portál The Health Site.
Horká čokoláda
Tmavá alebo, ak chcete, horká čokoláda obsahuje flavonoidné antioxidanty. To sa spája so zlepšením plasticity mozgu a kognitívnych funkcií. Flavonoidy v kakau podporujú rast neurónov a krvných ciev v oblastiach mozgu, ktoré sa podieľajú na pamäti a učení a človeku sa potenciálne núka aj priazeň neuroprotektívnych účinkov.
Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com
Tučné ryby
Do jedálnička by ste mali zaradiť mastné, či takzvané „tučné ryby". Medzi také patrí losos, makrely a sardinky. Je to tak preto, lebo sú vynikajúcim zdrojom omega-3 mastných kyselín. Tieto esenciálne tuky prispievajú k štrukturálnej integrite mozgových buniek, zlepšujú prietok krvi do mozgu a môžu zlepšiť kogníciu.
Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com
Orechy
Vynechať nemôžete ani orechy a semená, ktoré sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny a vitamín E. Tieto prvky sú prospešné pre zdravie mozgu. Štúdie naznačujú, že pravidelná konzumácia orechov a semien môže zlepšiť funkciu mozgu, chrániť pred oxidačným stresom a znížiť riziko kognitívneho poklesu súvisiaceho s vekom.
Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com
Bobuľovité ovocie
Medzi bobule plody patria jahody, čučoriedky a černice. Ich výhodou je, že sú plné antioxidantov, ako sú antokyány a kvercetín. Tieto zlúčeniny podporujú zdravie mozgu tým, že znižujú zápal, zlepšujú komunikáciu medzi mozgovými bunkami a podporujú neuroplasticitu.
Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť