Nedeľa 07. 07. 2024 03:22:24 | Meniny má Oliver

Spoznajte syr feta: Kulinársku lahôdku, ktorá chráni vaše srdce a kosti

Tradičný grécky syr feta, známy svojou jedinečnou kyslastou chuťou a bohatým obsahom tuku, je nielen kulinárskou lahôdkou, ale aj zdrojom dôležitých živín. Vyrobený tradične z ovčieho mlieka a predávaný v slanom náleve pre dlhšiu trvanlivosť, feta syr ponúka viac než len chuťový zážitok.

Juliana Krčulová|8. jún 2024|15:59:58

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
15 najhorších potravín, ktoré zvyšujú cholesterol. Na tieto si dávajte pozor
Čítajte viac >

Grécky poklad v kuchyni aj v prevencii chorôb

Syr feta je známy svojou charakteristickou kyslastou chuťou a vyšším obsahom tuku. Pochádza z Grécka a je vyrobený z ovčieho mlieka, hoci existujú aj varianty z kobylieho mlieka. Tento syr sa predáva v slanom náleve, čo zvyšuje jeho trvanlivosť.

Portál Vysetrenie.zoznam.sk informoval, že syr feta je bohatý na bielkoviny, ktoré sú dôležité pre prevenciu chorôb spojených so starnutím a degeneráciou svalového tkaniva. Obsahuje tiež nasýtené mastné kyseliny, ktoré v súčasnosti nie sú považované za škodlivé, ale naopak, môžu znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení.

9707731.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Minerály a vitamíny

Feta syr je naplnený minerálmi a vitamínmi, ako je vápnik a vitamín D, ktoré sú prospešné pre zdravie. Vápnik pomáha znižovať riziko osteoporózy, zatiaľ čo vitamín D je kľúčový pre udržanie dobrého zdravia a prevenciu komplexných ochorení.

Využitie v kuchyni

Syr feta je možné pripraviť rôznymi spôsobmi, napríklad pečením v rúre s bylinkami a olivovým olejom, alebo pridaním do šalátov pre lahodný a výživný pokrm.


Súvisiaci článok
Hľadáte cestu k energetickému rozkvetu? Tieto nápoje vám dodajú silu a spomalia starnutie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť