Štvrtok 16. 05. 2024 18:20:40 | Meniny má Svetozár

Parkovacie plochy na martinských sídliskách praskajú vo švíkoch

Záturčie a Košúty sú najviac obývané sídliská v Martine, no problém s parkovaním majú aj v ostatných častiach. Autá pribúdajú, no miesta na parkovanie nie. V podvečerných hodinách už nikto neočakáva, že zaparkuje pred svojim vchodom a miesto pre svoje auto šoféri často hľadajú aj o pár blokov ďalej. FOTO: Redakcia SP21

D U|23. február 2022|09:38:26

Svoju nespokojnosť vyjadrili obyvatelia dvoch najväčších sídlisk v ankete. Tú vypísala akciová spoločnosť Turiec a.s., ktorá má parkovací systém v meste pod palcom. „216 domácností v Záturčí a 174 v Košútoch bolo oslovených formou ankety, čím bol poskytnutý priestor na oboznámenie sa s detailmi návrhov, ako aj vyjadrenie pripomienok a podnetov,“ uviedla Zuzana Kalmanová, hovorkyňa mesta Martin.

foto.jpg

Návratnosť dotazníkov síce bola na úrovni iba necelých 11% v Záturčí a 41% v Košútoch, no získané dáta potvrdili, že problematika parkovania jednoznačne najviac rezonuje medzi obyvateľmi s trvalým pobytom. „Pribúdajú autá, veľa domácností už má bežne aj dve tri autá, no nie je kde parkovať. Ak zastanete náhodou kolesom na trávniku, hneď to rieši polícia,“ hovorí obyvateľ sídliska Košúty II. Prieskum ukázal, že momentálne v Záturčí a Košútoch vychádza na jednu domácnosť 1,5 vozidla. „Mnohí tu parkujú aj služobné autá, často aj dodávky,“ dodáva obyvateľ.

IMG-7466.jpg

„Martinčania uviedli viacero podnetov a návrhov v oblasti parkovania, medzi ktorými jednoznačne dominovala požiadavka na vylúčenie nadrozmerných a firemných áut z parkovania v rezidenčných uliciach. Zarezonovala požiadavka na rozširovanie kapacít parkovania aj prostredníctvom parkovacích domov,“ uviedla Kalmanová.

IMG-7468.jpg

V Martine momentálne evidujú 38 tisíc áut, a ich počet stále rastie. Existujúce parkovacie kapacity už teraz nestačia, pričom situácia sa zhoršuje. Je potrebné hľadať alternatívy, ktoré by vyhovovali aktuálne platnej norme a súčasne zabezpečovali plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky. V hre je aj budovanie parkovacích domov.

IMG-7471.jpg

Na území mesta sú zavedené tri typy parkovania: parkovanie prostredníctvom vyhradeného parkovacieho miesta a v centrálnej mestskej zóne sú rezidentské parkovanie a predplatná parkovacia karta. Postupne plánujú v zmysle schváleného VZN zaviesť toto parkovanie aj v ostatných mestských častiach. To znamená vypracovať Projekt organizácie dopravy dopravným inžinierom, jeho odsúhlasenie Dopravným inšpektorátom a správnym cestným orgánom mesta Martin, a tiež príslušnými výbormi mestských častí.

IMG-7470.jpg

„Vyhradené parkovacie miesto garantuje majiteľovi možnosť parkovať na vyhradenom parkovacom mieste. Rezidentské parkovanie oprávňuje jeho držiteľa parkovať na parkovisku v mieste jeho trvalého, alebo prechodného pobytu, tam, kde sú takéto parkovacie miesta zriadené. Predplatná parkovacia karta je určená pre občanov a podnikateľov na jednu parkovaciu zónu alebo pre celú centrálnu zón,“ dodáva Kalmanová. Už dnes je však každému jasné, že pokiaľ nepribudnú nové parkovacie miesta, situácia sa nevyrieši.

IMG-7472.jpg

IMG-7473.jpg


Súvisiaci článok
K obchodnému centru môžu prejsť nadchodom v zlom stave, alebo to risknú cez koľajnice
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť