Streda 15. 05. 2024 08:30:52 | Meniny má Žofia, Sofia

Žilinská župa pri príprave tendra preplatila advokátskej kancelárii 281-tisíc eur. V Banskej Bystrici to mali za polovicu

Žilinská župa minula na právne služby spojené s prípravou tendra na dodávateľa prímestskej autobusovej dopravy v kraji takmer 300-tisíc eur. Predpokladaná hodnota zákazky 10-ročnej zmluvy bola pol miliardy eur. Advokát, ktorý podobný tender pripravoval pre banskobystrickú župu, si za ňu fakturoval takmer o polovicu menej. FOTO: ŽSK

Michal Filek|26. október 2022|14:18:25

Informácie priniesla včera v reportáži v hlavných správach TV Markíza.

V reportáži sa uvádza, že županka Erika Jurinová vyhrala pred piatimi rokmi voľby aj na kritike prímestskej autobusovej dopravy pod taktovkou podnikateľa Georgea Trabelssieho. Po zvolení sa pustila do verejného obstarávania na nového dopravcu. To však skončilo fiaskom a ŽSK zaň hrozí od Úradu pre verejného obstarávanie dvojmiliónová pokuta.

Následne župa vymenila právnu kanceláriu, spustila nové obstarávanie, ktoré však neprinieslo nové výsledky. Trabelssieho spoločnosť bude služby pre kraj poskytovať aj ďalších 10 rokov. Akurát že omnoho drahšie, ako by to bolo, keby kraj predĺžil predchádzajúcu zmluvu dodatkom. To však bolo podľa Eriky Jurinovej nezákonné.

A tak si najala novú advokátsku kanceláriu, pomerne neznámu Krivák a Co., ktorá sa skladá zo štyroch advokátov. Podľa TV Markíza robí pre župu právne poradenstvo vo veci verejného obstarávania. A za prípravu tendra na poskytovateľa autobusovej dopravy jej vyplatila 281-tisíc eur.

Podľa advokáta, ktorý robil podobné poradenstvo pre BBSK, si v podobnej veci fakturovali cca. 150-tisíc eur.

„Išlo o tender s predpokladanou hodnotou zákazky do 500 miliónov eur na 10 rokov. Je to najväčší tender, aký župa za svoju existenciu mala. Taký tender si vyžaduje skúsených právnikov a prácu na 24-hodín denne,“ uviedla pre TV Markíza hovorkyňa župy Eva Lacová.

Markíza však v reportáži tvrdí, že táto advokátska kancelária je pomerne neznáma a jej tržby sa prudko zvýšili po parlamentných voľbách a úspechu OĽaNO v nich. Televízia sa pokúšala kontaktovať aj majiteľa spomenutej kancelárie. Do uzávierky včera večer sa im to však nepodarilo.


Súvisiaci článok
Autobusovú dopravu v kraji budú ďalej poskytovať SAD Žilina a Arriva. Dostane župa obrovskú pokutu?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť