Streda 27. 03. 2024 19:32:28 | Meniny má Alena

Autobusovú dopravu v kraji budú ďalej poskytovať SAD Žilina a Arriva. Dostane župa obrovskú pokutu?

Autobusovú dopravu medzi mestami a obcami v Žilinskom kraji budú aj naďalej prevádzkovať spoločnosti SAD Žilina a Arriva Liorbus. Teda presne tie, ktoré to robili aj doteraz. Kraj s nimi momentálne podpisuje zmluvy na sumu okolo 400-tisíc eur. Podobný tender už župa vyhlásila pred tromi rokmi. Po námietkach dopravcov ho však musela zrušiť a zmluvy o poskytovaní služieb uzatvoriť napriamo. Za to si vyslúžila od Úradu pre verejné obstarávanie rozhodnutie o porušení zákona. Teraz sa rozhoduje aj o udelení pokuty, ktorá, podľa TA3, môže byť až 2 milióny eur. Županka cíti skrivodlivosť. FOTO: autor

Michal Filek|27. september 2022|11:00:14

Zmluvy s prepravcami končili v Žilinskom kraji pred tromi rokmi. Rovnako aj v ostatných samosprávnych krajoch. Kým sa však tie rozhodli ich platnosť predĺžiť dodatkami, v Žiline vypísali novú súťaž. Župa totiž tvrdila, že je to jediný zákonný postup.

Podľa informácií televízie TA 3 však musela župa celý tender pre námietky dopravcov zrušiť a nové zmluvy v časovej tiesni dohodnúť napriamo. Takýto postup však neprešiel cez Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý skonštatoval porušenie zákona.

„Skutočnosti, ktorými zdôvodňoval použitie tohto postupu, nie sú mimoriadnou udalosťou, ktoré obstarávateľ nemohol predvídať. Verejný obstarávateľ teda nesplnil podmienky, aby mohol použiť priame rokovacie konanie,“ povedala pre TA3 Jana Zvončeková, hovorkyňa ÚVO.

Župa cíti krivdu a na ÚVO má županka Erika Jurinová ťažké srdce. Lebo vraj boli jediným krajom, ktorý rovno nepodpísal dodatky, ale chcel ísť zákonnou cestou. Ostatné kraje súťaž nevyhlásili, ale s aktuálnymi dopravcami formou dodatkov fungovanie predĺžili.

Podľa TA3 sa momentálne rozhoduje o uložení pokuty, ktorá by, podľa televízie, mohla byť až 2 milióny eur.


Súvisiaci článok
VIDEO V Žilinskom kraji schválili Integrovaný dopravný systém pre Rajeckú dolinu - Žilinu - Kysuce
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť