Piatok 04. 10. 2024 05:48:58 | Meniny má František

Dobrovoľníci zo Žilinského kraja vyčistili 75 ton odpadu

Viac ako tri tisícky dobrovoľníkov sa zapojili do tohtoročnej environmentálnej iniciatívy Vyčistime spolu kraj organizovanej Žilinským samosprávnym krajom v spolupráci so Sekciou pre mládež ŽSK. Ako informovala projektová manažérka Rozvojovej agentúry ŽSK Helena Macušová, počas štyroch týždňov dobrovoľníci vyzbierali spolu 75 ton odpadu.

TASR|14. máj 2024|17:00:01

Zdroj: zilinskazupa.sk

Súvisiaci článok
Prírodné zdroje patria medzi poklady Slovenska: Študenti z Kysúc zachránili živú studničku
Čítajte viac >

Cieľom piateho ročníka iniciatívy bola podpora komunitného čistenia a zberu odpadov naprieč celým Žilinským krajom. „Pôvodne mala iniciatíva začať v pondelok 22. apríla na Deň Zeme, avšak z dôvodu vyšších teplôt a rýchleho rastu trávy sme sa rozhodli aktivitu spustiť o týždeň skôr, aby sme mohli čo najlepšie využiť vhodné podmienky na čistenie. Dobrovoľníkom sme poskytli potrebné pomôcky na čistenie a v spolupráci so Správou ciest ŽSK a obcami sme zabezpečili odvoz odpadu," priblížila Macušová.

53711063381_fdeaf0f456_k.jpg Zdroj: zilinskazupa.sk

Do environmentálnych aktivít sa zapojila aj predsedníčka ŽSK Erika Jurinová spolu so zamestnancami úradu, ktorí minulý týždeň čistili brehy rieky Kysuca v obci Rudina. „Aj ja sa do čistenia každoročne zapájam a opäť som bola nemilo prekvapená, že za pár hodín sme odpadom naplnili viac ako 100 vriec," poznamenala Jurinová.

Podľa jej slov iniciatíva Vyčistime spolu kraj motivuje k zlepšeniu vzhľadu okolia miest a dedín. „Vďaka komunitnému princípu však posilňuje aj puto medzi ľuďmi a podporuje zodpovednosť voči životnému prostrediu. Ďakujem všetkým dobrovoľníkom, ktorí sa počas apríla a mája do iniciatívy zapojili a teší ma, že do akcie sa zapojilo veľa mladých ľudí," dodala predsedníčka ŽSK.

53711495860_175355ecc4_k.jpg Zdroj: zilinskazupa.sk


Súvisiaci článok
Rajecká dolina skrýva prírodné pramene s liečivou silou: Dobrovoľníci sa snažia zachovať ich krásu a hodnotu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť