Piatok 26. 07. 2024 23:08:03 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Talentovaní akordeonisti opantajú vaše hudobné zmysly v Žiline. Čaká vás unikátne slovensko-fínske duo

Akordeonista Marek Mikáč je už našim čitateľom dobre známy ako talent Žilinského kraja a aj ako súčasť slovensko-fínskeho akordeónového Dua Allacord. Jeho talent si tentokrát budete môcť vychutnať na vlastnej koži v Evanjelickom kostole v Žiline, kde vystúpi spolu so svojím hudobným kolegom z Fínska Kalle Siitonenom.

Michal Szentivanyi|14. máj 2024|21:00:47

Zdroj: Koláž/Žilina SP21, Marek Mikáč a tikzilina.eu

Súvisiaci článok
Podporte slovensko-fínske akordeónové duo v ich turné. Táto zbierka môže nakopnúť ich kariéru
Čítajte viac >

Koncerty Mikáča a Siitonena sa môžu uskutočniť aj vďaka dobrosrdečnosti ľudí, ktorí im prispeli na technické výdavky, ktoré ich na turné čakajú. Práve Evanjelický kostol v Žiline je jednou zo zastávok tohto výnimočného turné. Aj vďaka zbierke, o ktorej sme písali, sa môžu talentovaní chlapci zo severného Slovenska a Fínska predviesť v plnej hudobnej paráde. Koncert sa koná v Evanjelickom kostole v Žiline v stredu 15. mája o 17:00 hodine.

Program koncertu bude nasledujúci:

  • Václav Trojan – Tarantella (1907-1983)
  • Johann Sebastian Bach – Toccata F dur BWV540 (1685-1750)
  • Vladimir Zubitsky – Karpatská suita, časti: 2, 3, 4 (1953-)
  • Georg F. Händel – Suita č. 3 d mol, časti: 1. Prelúdium, 2.
  • Allegro - Fuga, 3. Allemande, 4. Courante (1685-1759)
  • Ole Schmidt – Toccata No. 2 op. 28 (1928-2010)
  • Samuel Barber, arr. Mika Väyrynen – Adagio for strings (1910-1981)
  • Harri Wessman – Duo for accordions (1949-)

image0.jpg Zdroj: ecav.sk

Duo Allacord sľubuje, že program poslucháčov zavedie od baroka až po súčasné skladby, ktoré čerpali z ľudových motívov z oblasti Karpát. Okrem baroka si vypočujete skladby severských skladateľov a nostalgicko-tragické Adagio od skladateľa Samuela Barbera. V závere koncertu zaznie štvorčasťové Duo for accordions od fínskeho skladateľa Harriho Wessmana.

Akordeónové Duo Allacord vzniklo v septembri minulého roka na jednej z najprestížnejších hudobných univerzít na svete – Sibelius Academy Helsinki. „Stretli sme sa vďaka programu Erasmus a na odporúčanie nášho profesora - svetovo uznávaného interpreta a pedagóga Miku Väyrynena, sme spolu začali cvičiť pestrý program. Tieto skladby sme chceli predstaviť aj mimo akademickej pôdy, a preto sme sa rozhodli zorganizovať medzinárodné turné vo Fínsku, na Slovensku a zúčastniť sa medzinárodnej akordeónovej súťaže v Pule v Chorvátsku," pripomenulo akordeónové duo.

„Fínsku časť turné a súťaž už máme úspešne za sebou a teraz prichádzame na Slovensko odprezentovať náš program práve tebe! Prajeme príjemný umelecký zážitok," poprialo Duo Allacord pred koncertom poslucháčom.


Súvisiaci článok
Talenty Žilinského kraja: Akordeónista Marek Mikáč (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť