Nedeľa 19. 05. 2024 16:08:56 | Meniny má Gertrúda

Už rastú. Hubári zo Žilinského kraja hlásia prvé úlovky

Teplé počasie, ktoré sa strieda s dažďom, núti hubárov chodiť do lesa. Čakajú na svoje prvé úlovky. V okolí Martina sa im to už podarilo.

Radka Kostánová|7. máj 2024|12:45:01

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Lásku detí ku prírodným krásam treba rozvíjať: Pomôže im unikátny projekt na Kysuciach
Čítajte viac >

Portál nahuby.sk informoval o viacerých lokalitách v Žilinskom kraji, kde sa už nachádzajú huby. Nie je ich veľa, no postupom času ich bude čoraz viac.

Sezóna húb sa niekedy začína už v marci alebo apríli, no všetko sa odvíja podľa počasia. Medzi prvými začínajú rásť smrčkovité huby, napríklad smrčkovec český, smrčok jedlý a smrčok vysoký. V mesiacoch apríl a máj je najvyhľadávanejšou hubou čírovnica májová, ktorú ľudia často nazývajú májovka. No a po sezóne týchto populárnych májoviek začína pravá hubárska sezóna. Na konci mája a v júni sa postupne objavujú obľúbené druhy - hríby, kozáky, kuriatka, plávky, alebo suchohríby.

V Žilinskom kraji sa už ukazujú huby

Zástupcovia portálu nahuby.sk priblížili, že v Žilinskom kraji sa zatiaľ nachádzajú huby v okolí Martina, Turčianskych Tepliciach a Žiliny.

mapa.png Zdroj: nahuby.sk

Milan K. sa na portáli skoro každý deň od pondelka 29. apríla do nedele 5. mája podelil o to, že huby v Martine naozaj rástli.

Michal Š. sa pochválil svojimi prvými úlovkami už v apríli tohto roka. V nedeľu 5. mája bol na hubách v lokalite Turčianske Teplice, Dubové a napísal: „Stihol som len jeden zrnitohlubikový potom ma vyhnal dážď.“

Petra M. z okolia Žiliny sa vybrala na huby ešte v stredu 1. mája. Bola v lokalite Lietava, Brezany a informovala: „Dnes som sa viac-menej šla uistiť, že musí popršať. Našla som pár májoviek, ktoré ešte odolali suchu, no nemôžem povedať - huby rástli.“

Ak teda aj vy patríte k vášnivým hubárom, môžete ísť pokojne do lesa. S určitosťou budete mať šťastie aspoň na menšie úlovky.


Súvisiaci článok
Kvalitné jedlo a dobrá hudba v uliciach Žiliny. Tradičný street food opäť nadchne váš apetít
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť