Piatok 04. 10. 2024 19:16:23 | Meniny má František

Prírodné zdroje patria medzi poklady Slovenska: Študenti z Kysúc zachránili živú studničku

Slovensko je krásna krajina, ktorá je bohatá na prírodné zdroje. Voda patrí medzi najvzácnejšie aj najvyužívanejšie, pretože bez nej by sme neprežili. Už v minulosti ľudia využívali rôzne horské pramene, ktoré premenili na studničky, teda zdroj pitnej vody. Jednu takú studničku sa podarilo zachrániť aj gymnazistom z Kysúc.

Radka Kostánová|14. máj 2024|08:00:05

Zdroj: kysuckenovemesto.sk

Súvisiaci článok
Rajecká dolina skrýva prírodné pramene s liečivou silou: Dobrovoľníci sa snažia zachovať ich krásu a hodnotu
Čítajte viac >

Žiaci z Kysuckého Nového Mesta zachránili studničku

Studničky v minulosti predstavovali zdroj pitnej vody pre človeka, ale aj pre živočíchy v ich blízkosti.

Ako informovala riaditeľka gymnázia Mária Macušová na webovej stránke Kysuckého Nového Mesta, keďže sa na mnohé studničky v okolí Kysúc už zabudlo, Gymnázium v Kysuckom Novom Meste sa rozhodlo ísť do projektu, ktorý sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie ZSE.

Vďaka projektu boli vytipované 3 lesné studničky na území regiónu Kysuce, na ktorých sa pomocou testerov zrealizovala analýza kvality vody. Vďaka tomu odborníci vedeli dokázať, že voda je kvalitná, teda stále vhodná na pitie.

„Niekoľko mesiacov gymnazisti pozorovali život v ich blízkosti, ten je naozaj pestrý – od mikroskopických pomaliek, kôrovcov, až ku rôznym stavovcom – salamadry, diviaky, lane, srny. Na revitalizáciu sa nakoniec vybrala lesná studnička Pod Stráním, ktorá bola v najhoršom stave," priblížila projekt Macušová.

i_7598515.jpg Zdroj: kysuckenovemesto.sk

Studničku žiaci gymnázia vyčistili, zastrešili a okolie upravili tak, aby bola prínosom pre človeka, no aj pre živočíchy, ktoré sú na ňu naviazané. Dobrou správou je, že študenti studničku zároveň aj zaregistrovali do Registra slovenských studničiek a prameňov.

„Formou rovesníckeho vzdelávania starší žiaci oboznámili svojich mladších spolužiakov o makroskopickom a mikroskopickom živote naviazanom na vybranú studničku, žiaci si vyskúšali zrealizovať jednoduchú analýzu kvality vody. Súčasťou projektu bola tiež exkurzia po Kysuciach, zameraná na vybrané zdroje pitnej vody v prírode," dodala Macušová.

Gymnázium v Kysuckom Novom Meste dokáže takto pripraviť žiakov na reálny život a naučiť ich citlivo vnímať zmeny v prírode, ktoré sa dotýkajú všetkých.


Súvisiaci článok
Nadšenci z Kuneradu obnovujú zabudnuté horské pramene. Vytvorili mapu, ktorá vás k nim privedie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť