Nedeľa 28. 04. 2024 01:45:00 | Meniny má Jarmila

Rajecká dolina skrýva prírodné pramene s liečivou silou: Dobrovoľníci sa snažia zachovať ich krásu a hodnotu

V Rajeckej doline sa skrýva poklad, na ktorý už mnohí zabudli. Sú to prírodné pramene, ktoré kedysi ľudia využívali na pitie, kúpanie aj liečenie. Teraz sa o ich obnovu starajú dobrovoľníci z Občianskeho združenia Horal River, ktorí chcú vrátiť prameňom ich pôvodnú krásu a hodnotu.

Juliana Krčulová|3. marec 2024|14:00:19

Zdroj: Facebook/Občianske združenie Horal River

Súvisiaci článok
Dobrovoľníci sa chystajú na očistu brehu Rajčianky: Polícia na problémovom mieste zintenzívni kontroly
Čítajte viac >

Prírodné pramene v Rajeckej doline majú dlhú históriu a kedysi mali aj liečivý význam pre ľudí i zvieratá. Väčšina prameňov bola však zabudnutá, zaniknutá alebo znečistená a nevyužívaná. Dobrovoľníci z občianskeho združenia Horal River sa rozhodli obnoviť aspoň niektoré z nich a prepojiť ich náučným chodníkom, ktorý by informoval návštevníkov o histórii, geológii a biodiverzite miesta. Portál Srdcovky Nadácie VÚB sa téme bližšie venoval v rozhovore s predsedom OZ Horal River, Jurajom Vrábelom.

Ako sa dobrovoľníci starajú o pramene v Rajeckej doline

Portál Srdcovky Nadácie VÚB v rozhovore s predsedom OZ Horal River, Jurajom Vrábelom, priblížil, že dobrovoľníci stihli obnoviť už osem prameňov v Rajeckej doline. Vrábel je toho názoru, že vodu nemôžeme brať ako samozrejmosť. V iných kútoch sveta by podľa jeho slov obetovali všetko za to, čo máme na Slovensku, lenže my si to nevážime, hoci sme po Rakúsku asi druhí v počte vyvierajúcich prameňov. Tam sa o ne však starostlivo dbá.

Vrábel v rozhovore prezradil, že často počúva len sťažnosti na stav našich lesov, čo je podľa neho typicky slovenské – radi kritizujeme všetko zlé, čo vidíme, ale zriedka sa snažíme niečo zmeniť. V OZ Horal River chcú zlepšiť situáciu tým, že spomaľujú odtok vody z hôr a zadržiavajú ju po celý rok. Tým umožňujú, aby sa voda vsiakla do zeme, zavlažovala pôdu a rastliny, a potom sa odparila. Prírodné pramene nielenže obnovujú, ale aj zveľaďujú ich okolie, aby sa turisti cítili príjemne. Na niektorých miestach robia lavičky, na iných bahniská pre zvieratá, kde sa môžu napojiť, osviežiť alebo vykúpať.

IMG_7248-scaled.jpeg Zdroj: horalriver.sk

4-scaled.jpg Zdroj: horalriver.sk

Pramene v Malej Fatre: Od zabudnutia k ich obnove

Predsedovi OZ Horal River prišlo obnovovanie prameňov v Malej Fatre ako dobrý nápad, pretože sa o nich dozvedel veľa zaujímavých informácií od starších ľudí. V minulosti boli podľa jeho slov pramene dôležitou súčasťou života na dedine, kde ľudia žili z toho, čo im dala príroda. Chovali zvieratá, pestovali plodiny, pracovali od rána do večera. Nemali moderné technológie, ako je televízia alebo telefón.

Dnes sú podľa jeho názoru miesta, kde boli kedysi pastviny a lúky, pokryté lesmi. Na nich ľudia sušili seno, pásli dobytok, zbierali ovocie a bylinky. Nemohli si dovoliť cestovať za vodou ďaleko, tak si ju zabezpečovali v prameňoch a studničkách, ktoré si sami vybudovali. No postupom času sa pramene zanedbali, zaniesli sa ťažbou dreva a zatlačili sa do zeme. Aj preto sa v občianskom združení rozhodli ich znovu obnoviť.

351149047_941720397080819_5859420138473752123_n.jpg Zdroj: Facebook/Občianske združenie Horal River

Obnovené pramene lákajú turistov na Kuneradský chodník

Ak máte radi prírodu, vodu a históriu, určite by ste si nemali nechať ujsť náučný chodník Kuneradské studničky. Krásu obnovených prameňov nájdete už čoskoro aj na turistickej mape.

„Vytvorili sme takmer 35-kilometrový náučný chodník Kuneradské studničky, ktorý vedie po trase obnovených prameňov. Zaznamenali sme ich aj do turistickej mapy, ktorú čoskoro osadíme aj pri Kuneradskom zámku. Na turistickej trase sme značkami vyznačili, kde sa nachádza konkrétna lesná studnička alebo kde musia odbočiť, aby našli konkrétny prameň,“ uviedol pre portál Srdcovky Nadácie VÚB predseda OZ Horal River, Juraj Vrábel.

Projekt OZ Horal River má environmentálny prínos, pretože prispieva k ochrane vodných zdrojov, lesného ekosystému a krajiny. Projekt získal podporu od Nadácie VÚB v rámci envirograntov, ktoré sú určené pre organizácie a iniciatívy, ktoré sa venujú ochrane životného prostredia.

Snímka.JPG Zdroj: horalriver.sk


Súvisiaci článok
Komiksy očami mladých autoriek: Sestry Jančové zdieľali svoje skúsenosti so žiakmi žilinských základných škôl (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť