Štvrtok 09. 05. 2024 17:52:54 | Meniny má Roland

Nadšenci z Kuneradu obnovujú zabudnuté horské pramene. Vytvorili mapu, ktorá vás k nim privedie

Možno viete, že Slovensko je hneď po Rakúsku druhou krajinou na svete s najväčšou zásobárňou pitnej vody. Najväčším zdrojom nášho vodného bohatstva sú podzemné pramene, ktoré máme podľa odborníkov stále v dostatočnom množstve. Ale tušili ste, že existuje partia dobrovoľníkov, ktorá sa o tieto pramene stará a snaží sa ich sprístupniť ľuďom? A to nielen budovaním horských studničiek, ale aj vytvorením turistickej mapy, do ktorej zakreslili ich výskyt.

Michala Stanikova|27. apríl 2024|13:30:01

Zdroj: OZ Horal River

Súvisiaci článok
Historické tajomstvá a moderné skvosty: Spoznajte Žilinu s Milanom Bez Mapy
Čítajte viac >

Konkrétne ide o mapu horských prameňov v Lúčanskej Malej Fatre, ktorá pred pár týždňami pribudla pod Kuneradským zámkom. Je výtvorom občianskeho združenia Horal River z Kuneradu.

„Začali sme ako partia nadšencov v roku 2014. Naši starí rodičia nás ako deti brávali veľmi často na hory a v nás ostala láska k prírode a pocit sa jej odvďačiť za všetko, čo nám dáva. Ako občianske združenie fungujeme oficiálne od roku 2019,“ prezradil pre redakciu Žilina SP21 predseda združenia Juraj Vrábel.

Objavitelia

Združenie sa primárne zameriava na rekonštrukciu, čistenie a údržbu lesných studničiek. „Pri obnove prameňov predsa len potrebujeme komunikovať s inštitúciami ako napr. Štátne lesy, obec Kunerad, Urbariát a Komposerát Kunerad, a to sa ako partii nadšencov veľmi nedá a to bol dôvod na založenie nášho združenia. Okrem obnovy zabudnutých horských prameňov staviame kaliská a jazierka pre lesnú zver, pri obnovených prameňoch sa snažíme vybudovať aj posedenie pre turistov,“ približuje ďalšie aktivity združenia Juraj Vrábel.

Združenie tvoria nadšenci pre hory a prírodu. Zdroj: OZ Horal River
Spoločnými silami sa podieľajú na obnove a zveľadení zabudnutých horských prameňov. Zdroj: OZ Horal River

Občianske združenie spolupracuje aj s populárnym mapovým portálom mapy.cz, v ktorom označujú pre turistov zrekonštruované studničky. Aby im ich priblížili ešte viac, vytvorili turistickú mapu.

„Veľa ľudí sa nás pýtalo, kde sa studničky nachádzajú a ako sa k ním môžu dostať. My tieto naše hory poznáme ako vlastnú dlaň a pre nás nie je problém ich nájsť, preto sme vymysleli práve takúto turistickú mapu, v ktorej sú zakreslené všetky zatiaľ existujúce studničky a trasy k nim. Celú našu činnosť smerujeme, aby ľudia učili deti mať rady prírodu a aj robiť niečo pre ňu,“ vysvetľuje predseda „horalov“.

Mapu umiestnili v lokalite pod Kuneradským zámkom. Prečo práve tu? „Práve pri Kuneradskom zámku začína veľa turistických chodníkov, a tak majú turisti možnosť zorientovať sa skôr, ako začnú túru.“

Nedávnou aktivitou združenia bolo vytvorenie turistickej mapy, do ktorej zaznačili všetky obnovené pramene. Zdroj: OZ Horal River
Mapa je umiestnená pod Kuneradským zámkom na križovatke turistických trás. Zdroj: OZ Horal River

Desať prameňov

Lúčanská Malá Fatra je bohatá na horské pramene, dobrovoľníci doteraz obnovili približne desať. „Pri obnove prameňa je pre nás dôležité vyhĺbiť ho do štrkového podložia, aby voda netiekla bahnom. Dôležitý je aj žľab, aby voda v ňom nestála, ale stále plynulo tiekla. A bonus je strieška, ktorá ho chráni pred padajúcim lístím. Bežne po celý rok priebežne žľaby čistíme, vyhrabeme lístie z okolia a robíme bežnú údržbu... Hoci dúfame, že aj okoloidúci turisti sa pristavia a odhrabú napadané lístie a vyčistia žľab,“ poznamenal Juraj Vrábel.

Liečivá voda

Každý jeden prameň je výnimočný, ale predsa sú také, ku ktorým sa naozaj oplatí zájsť. Predseda OZ Horal River odporúča napríklad prameň Cibuľková, ktorý síce vyteká hneď do potoka, ale v jeho blízkosti rastie množstvo horských byliniek a žijú pri ňom salamandry.

„Ďalší veľmi zaujímavý prameň sú Pažice. Tam sa nám podarilo vybudovať mostík cez potok, nakoľko by sa turisti k prameňu nevedeli dostať. Taktiež sme tam postavili aj sedenie pre turistov s ohniskom. Traduje sa, že voda z tohto prameňa je výborná na hojenie zlomenín a regeneráciu kĺbov. Najkrajší prameň pre mňa osobne je prameň Pod Veterným. Je odtiaľ nádherný výhľad na celú Rajeckú dolinu. Ďalšie plus je, že prameň po pár metroch vsakuje naspäť do zeme, neodtečie hneď do potoka, čo je pre prírodu vzácne.“

Prameň Pažice pred a po obnove. Zdroj: OZ Horal River
Kreslo ako pre kráľa... Aj takto to vyzerá pri prameni, o ktorý sa starajú dobrovoľníci. Zdroj: OZ Horal River

V pláne ďalšie obnovy

Ďalším výborným nápadom občianskeho združenia Horal River bolo vytvoriť QR kódy pre pramene, ktorým dali urobiť rozbor vody. Vďaka ním sa turisti dozvedia presné zloženie vody z daného prameňa. Kódy sú vygravírované pri studničkách, a teda sú prístupné všetkým turistom, ktorí používajú smartfóny. A aký majú „horali“ plán na ďalšie obdobie? Znovuobjaviť a vystavať 16 nových prameňov.

Aj takéto nádherné pohľady vás čakajú počas návštevy prameňov, ktoré si zobrali pod ochranné krídla kuneradskí "horali." Zdroj: OZ Horal River

Súvisiaci článok
Rajecká dolina skrýva prírodné pramene s liečivou silou: Dobrovoľníci sa snažia zachovať ich krásu a hodnotu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť