Piatok 26. 07. 2024 22:36:21 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Vráťte sa do detských čias v Kaštieli Radoľa. Čaká na vás prechádzka históriou čistoty aj luxusná zbierka figúrok

Kaštieľ Radoľa v rámci Kysuckého múzea si pre svojich návštevníkov a nadšencov pripravil ďalšie zaujímavé expozície. Do sveta detstva sa vrátite raz-dva. Hneď, ako zbadáte tisíce figúrok z obľúbených čokoládových vajíčok, ponoríte sa do detských čias. Čaká na vás však aj výstava, ktorá je venovaná čistote a jej histórii.

Michal Szentivanyi|15. máj 2024|08:00:02

Zdroj: kysuckemuzeum.sk

Súvisiaci článok
Dlhoročný zberateľ Ľuboš: Keď niekto išiel do zahraničia, povedal som mu, nech kúpi Kinderká (ROZHOVOR + FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Spoznajte taje hygieny minulého storočia

Výstava Čistota pol života, ktorú Kysucké múzeum pripravilo v Kaštieli Radoľa, predstavuje rôzne predmety v zbierkach múzea, používané k udržaniu osobnej hygieny, ako aj čistoty odevu a domácností. Základom telesnej hygieny bolo kedysi všeličo. Išlo o chladnú vodu hneď ráno a pred jedlom. „V sobotu večer alebo v nedeľu ráno sa umývalo teplou vodou do pol tela alebo sa kúpalo v koryte. V domácnostiach sa hlinená podlaha štyri razy ročne vymazala hlinou, do ktorej bol na spevnenie pridávaný dobytčí trus. Drevená dlážka sa raz týždenne vydrhla vodou. Podlaha sa každý deň zametala. Pred nepríjemným hmyzom v posteli sa chránili listami orecha alebo steblami rasce. Základom odevnej hygieny bolo pranie alebo vyváranie, s následným škrobením a hladením odevu. Muži si košeľu a ženy rukávce vymieňali raz týždenne. Spodný odev sa vymieňal zriedkavejšie. Vrchný odev sa striedal podľa príležitosti nosenia. Súčiastky pracovného odevu sa používali dlhšie. Farebné odevy sa prali v koryte na pracej doske s mydlom, iba v teplej vode. Len bielizeň a bytový textil sa vyvárali v mydlovom roztoku v kotle alebo veľkom hrnci," pozvalo Kysucké múzeum na prvú výstavu.

Návštevníci sa môžu pokochať tým, žo je rumpľa, všivák, lavábo, kyjanka a kuľadlo, lúh, ako a čím sa v minulosti pralo, ako často sa ľudia umývali a či mali všetci doma toalety. Výstava začala v nedeľu 5. mája 2024 a potrvá do nedele 6. októbra 2024.

20240509_123442_1600x1054.jpg Zdroj: kysuckemuzeum.sk

Figúrky, ktoré zaujmú malých aj veľkých

Malých a veľkých tiež určite zaujme výstava Kinder figuriek. Kysucké múzeum totiž pripravilo v Kaštieli Radoľa zábavnú a pozoruhodnú výstavu zo zbierky pána Ľuboša Richtárecha Svet Kinder hračiek. „Výstava predstaví drobnosti a prekvapenia z obľúbenej čokoládovej maškrty. V malých figúrkach spoznáte svojich detských i filmových hrdinov, rozprávkové a bájne bytosti, zvieratká, autíčka a rôzne iné dopravné prostriedky. Uvidieť možno Šmolkov, Toma a Jeryho, Pepka námorníka, trpaslíkov, víly princezné, Ružového pantera, postavičky z Doby ľadovej, Shreka ale i Gandalfa, elfov, hobitov a ostatných hrdinov z Pána prsteňov, Vikingov či Indiánov a tiež aj dinosaurov. Na výstave sú i rôzne diorámy, betlehemy, a plyšové hračky z Kinder maxi vajíčok. Medzi najstaršie patria drevené figúrky z konca 70. a začiatku 80. rokov," doplnilo múzeum ny Kysuciach.

Pán Ľuboš Richtárech sa zbieraniu týchto prekvapení venuje už od roku 1993. Za ten čas sa mu podarilo zhromaždiť 12 300 kusov a ďalších 500 maxi Kinder figúrok z rôznych krajín sveta. Výstava figúrok v Kašteli Radoľa bude prebiehať až do piatka 13. septembra 2024.

4455cd1a-f7ad-4abb-ba23-b0dafb7cad8c_1600x1011.jpg Zdroj: kysuckemuzeum.sk


Súvisiaci článok
V Kaštieli Radoľa bude ďalšia výstava: Jozef Marec objavil a identifikoval črpák vadičovský
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť