Pondelok 28. 10. 2024 17:32:06 | Meniny má Dobromila

Oslavy, monografia a koncert: Kysucké Nové Mesto si pripomenulo 770. výročie prvej písomnej zmienky

Kysucké Nové Mesto si vo štvrtok 24. októbra pripomenulo 770. výročie prvej písomnej zmienky. Najväčším úspechom osláv bolo vydanie historickej monografie, ktorá detailne zachytáva dôležité udalosti v meste. Slávnostné uvedenie knihy sprevádzal aj koncert Mestského komorného orchestra a dve výstavy.

Juliana Krčulová|27. október 2024|12:00:21

Zdroj: Facebook/Mesto Kysucké Nové Mesto

Súvisiaci článok
Synagóga Bytča môže dostať druhú šancu. Na soiré bolo cítiť nádej, hrôzy minulosti a aj výzvu k ľudskosti
Čítajte viac >

Oslavy 770. výročia Kysuckého Nového Mesta

Kysucké Nové Mesto si vo štvrtok 24. októbra pripomenulo 770. výročie prvej písomnej zmienky. Zuzana Janíková z oddelenia strategického rozvoja a komunikácie s verejnosťou mesta Kysucké Nové Mesto v tlačovej správe priblížila, že osada Jesesin je spomenutá v listine uhorského kráľa Bela IV., ktorou udeľuje túto lokalitu Michalovi zo Zvolena a Detrikovi zo Spiša.

Kysucká radnica si výročie pripomínala počas celého aktuálneho roka, avšak za najväčší úspech primátor mesta považuje vydanie monografie. „Kysuckému Novému Mestu chýbala historická monografia, ktorá by detailne zachytávala dôležité udalosti v našom meste, ale priniesla aj nové poznatky,“ uviedol primátor mesta, Marián Mihalda.

20241024_093226.jpg Zdroj: Facebook/Mesto Kysucké Nové Mesto

Práce na knihe trvali podľa dostupných informácií približne tri roky, pričom na nej pracovalo množstvo ľudí. „Som veľmi vďačný, že poslanci mestského zastupiteľstva vydanie knihy podporili, verím, že keď knihu dnes držia v rukách, sú s výsledkom spokojní,“ doplnil primátor.

Janíková ďalej ozrejmila, že monografiu slávnostne uviedli do života dekan Peter Holbička, primátor mesta Marián Mihalda, zástupca primátora Martin Priečko, ktorý je spoluautorom knihy, a riaditeľka mestskej knižnice Dušana Litvová vodou z rieky Kysuca. „Približne 200 pozvaných hostí si užilo koncert Mestského komorného orchestra Kysucké Nové Mesto. Ten začal svoju aktívnu činnosť v lete 2019, kedy uviedol svoj prvý vokálno-inštrumentálny koncert v Kostole sv. Jakuba s miestnymi sólistami. Odvtedy pravidelne spolupracuje s Mestským kultúrno-športovým strediskom v KNM, a tak pozdvihuje kultúrny život nášho mesta,“ konkretizovala Janíková s tým, že hostia si po koncerte mohli pozrieť hneď dve výstavy.

DSC_2882.jpg Zdroj: Facebook/Mesto Kysucké Nové Mesto

„Jedna z nich obsahuje historické fotografie, mnohé z nich boli použité aj v historickej monografii. Druhá výstava ukázala, ako vidia Kysucké Nové Mesto deti, ukázali to návštevníkom prostredníctvom krásnych malieb a kresieb. V priestore boli vystavené aj unikátne 3D modely budov z mesta, ktoré zhotovili deti pre Mestskú knižnicu,“ uzavrela Zuzana Janíková z oddelenia strategického rozvoja a komunikácie s verejnosťou mesta Kysucké Nové Mesto.


Súvisiaci článok
Žilinská nemocnica slávila 110 rokov od svojho založenia. Jej históriu mapuje nová publikácia a film
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť