Pondelok 28. 10. 2024 19:26:12 | Meniny má Dobromila

Tajomstvá Žilinského kraja: Čarovná starenka a ničivý oheň na Mariánskom námestí

Ak často sledujete Turistickú informačnú kanceláriu mesta Žilina, tak určite viete, že sa pravidelne venujú bájnym a historickým príbehom, ktoré sa týkajú blízkeho okolia. Mnohé odhaľuje aj ďalší kus od spisovateľky Zuzany Kuglerovej. Tá priblížila príbeh starenky-bezdomovkyne, ktorú nechceli prichýliť. To sa ukázalo ako obrovská chyba a mnohí s nevôľou spomínajú na ničivé ohne na Mariánskom námestí.

Michal Szentivanyi|27. október 2024|19:00:02

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/zilina.sp21.sk a freepik.com

Súvisiaci článok
Tajomstvá Žilinského kraja: Hriešna tancovačka na Orave a utrápená Magda
Čítajte viac >

Na webe Turistickej informačnej kancelárie mesta Žilina v rubrike Adventného čítania Kuglerová odhalila príbeh s názvom Skúška tetky Agáty. Obsahovo sa povesť odohráva na Mariánskom námestí v Žiline, kde sa v dávnych dobách po uliciach ponevierala staršia bylinkárka Agáta, ktorá, žiaľ, nemala domov. A tak sa dom od domu pýtala, či ju neprichýlia na jednu noc.

Screen Shot 10-27-24 at 07.58 AM 001.JPG Ilustračné foto. Zdroj: tikzilina.eu

Turistická informačná kancelária mesta Žilina povesť uviedla aj v kontexte toho, že viacero domov na spomínanom námestí v minulosti postihlo veľa ničivých požiarov. „Príčinou požiarov bolo, že domy na Mariánskom námestí boli postavené tesne vedľa seba a ich nadzemná časť bola drevená. Na hasenie boli k dispozícii len dve studne. Obnovené domy v renesančnom duchu už boli síce murované, ale so strechami z drevených šindľov. Veľké požiare boli v rokoch 1521, 1678, 1744, 1756, 1834 a 1845," priblížila kancelária.

Predkovia by si určite zaspomínali aj na ničivý požiar pri farskom kostole, kde vybuchol sklad liehovín. Vzbĺkli tiež kostolné veže i strechy ostatných domov, pričom išlo o Kostol Obrátenia sv. Pavla Apoštola. Požiar potom trval až do druhého dňa a celkovo zhorelo viac ako 40 domov. Charakter námestia sa po tejto ničivej vlne prírodného živlu razantne zmenil.

MARIANSKE NAM. 13.jpg Ilustračné foto. Zdroj: zilina.sp21.sk

Skúška tetky Agáty

Ani v minulosti neboli dlhotrvajúce dažde a nebezpečné búrky ničím výnimočným. Ulice Žiliny prechádzala starenka Agáta, ktorá bola bylinkárkou a zúfalo si hľadala nocľah, keďže bola bezdomovkyňou. Jej prosbu takmer všetci odmietli, pričom niektorí jej ani neotvorili dvere. Nazdala sa, že pri každých ďalších dverách sa jej bude lepšie vodiť, že nájde láskavé a súcitné srdce, ktoré ju v tom strašnom nečase pritúli. Zoslabnutá a uzimená bylinkárka však už nevládala kráčať ďalej. Dokázala už len vysloviť slová: „Nech vám Boh trojnásobne vráti, čím ma dnes častujete!"

Screen Shot 10-27-24 at 07.58 AM 002.JPG Ilustračné foto. Zdroj: tikzilina.eu

Agáta pochodila štvrť žilinských remeselníkov Kálov aj štvrť žilinských obchodníkov s dobytkom – Bánovu Ves, štvrť miestnych pltníkov Frambor, ba dokonca aj štvrť nemeckých kupcov. Odvšadiaľ ju buď vyhnali, alebo ju ignorovali. Aj tam staršia žena povedala povestnú čarovnú formulku o Bohu. Jej snaha sa vyplatila až vtedy, keď prišla ku kostolu na Mariánskom námestí. Dvere jej otvorila kuchárka a pozvala ju dnu. Farár jej nakázal, až starenku prichýli na noc a dá jej večeru. A tetka Agáta len zopakovala: „Nech vám Boh trojnásobne vráti, čím ma dnes častujete!“

Screen_Shot_10-27-24_at_08.33_AM-transformed.jpeg Ilustračné foto. Zdroj: tikzilina.eu

Prišla zlomová noc a už v ten večer sa k mestu privalila veľká búrka. Hromy a blesky šľahali na všetky strany. Došlo k vznieteniu strechy jedného z domov. Plamene sa napokon rozšírili na celé mesto. V Žiline nastala hotová skaza. Zhorelo všetko. Niektorí si len tak-tak zachránili svoj holý život. Po svitaní si ľudia na námestí všimli kostol, ktorý ako jediný zostal neporušený. „Zázrak!“, kričali ľudia. Veru naplnili sa slová tetky Agáty. Kostol ako jediný uchýlil chudobnú a vrátilo sa mu to trojnásobne.

Zdroj: spracované podľa odbornej literatúry - KUGLEROVÁ, Zuzana. 2007. Kliatba kožušníkovej vdovy: Staré povesti zo Žiliny a okolia. Vydavateľstvo Matice slovenskej, 2007. 209-213 s. ISBN 978-80-89208-73-9


Súvisiaci článok
Tajomstvá Žilinského kraja: Príbeh turistickej útulne medzi Oravou a Tatrami
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť