Streda 23. 10. 2024 20:24:37 | Meniny má Alojzia

Nové pravidlá pre používanie firemných áut na pracovných cestách: Čo sa od decembra zmení?

Podmienky na používanie motorového vozidla, ktoré zamestnanec využíva počas pracovnej cesty, sa upravia. Týka sa to najmä preukázania a úhrady výdavkov za spotrebované pohonné látky či nabíjania elektrovozidiel a plug-in hybridných vozidiel.

TASR|23. október 2024|18:00:03

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
V Krásne nad Kysucou vznikne hala na montáž automobilových volantov za takmer 5 miliónov eur
Čítajte viac >

Vyplýva to z novely zákona o cestovných náhradách, ktorú poslanci Národnej rady Slovenskej republiky v stredu 23. októbra definitívne schválili.

„Z dôvodu opakujúcich sa požiadaviek z praxe a s cieľom spresnenia práv zamestnanca a povinností zamestnávateľa sa navrhuje spresniť právnu úpravu používania cestného motorového vozidla zamestnanca na pracovnej ceste, pokiaľ ide o preukázanie a úhradu výdavkov, ktoré sa týkajú pohonných látok, a zaviesť tam, kde je to potrebné, osobitné pravidlá pre elektrovozidlá a plug-in hybridné vozidlá," uviedlo v dôvodovej správe ministerstvo práce.

elderly-businessman-driving_23-2148116316.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

V prípade elektrovozidiel, ktoré sú nabíjané elektrickou energiou, sa za doklad o kúpe bude považovať aj blok z nabíjacej stanice alebo od dodávateľa tejto energie. Novela navyšuje spotrebu týchto vozidiel o 20 % pre jazdu po rýchlostnej ceste a diaľnici.

Pri plug-in hybridných vozidlách právna norma upravuje postup výpočtu náhrady za spotrebované pohonné látky, ktoré sa získavajú nabíjaním z elektrickej siete.

Novela bude platiť od nedele 1. decembra 2024.


Súvisiaci článok
Orgány odobrili iniciatívu kórejského Mobisu. Pri Žiline vyrastie veľká fabrika za 70 miliónov eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť