Pondelok 28. 10. 2024 19:31:23 | Meniny má Dobromila

Posledná rozlúčka s výnimočnou ženou: Zomrela pani Dagmar z Čadce, ktorá prežila hrôzy Auschwitzu na vlastnej koži

Mesto Čadca zasiahla smutná správa. Zomrela pani Dagmar Dvorská, obyvateľka mesta, ktorej príbeh by ste si prežiť nechceli. Bola totiž poslednou žijúcou obyvateľkou v Čadci, ktorá zažila fašistické hrôzy 2. svetovej vojny a vyhladzovacie tábory.

Radka Kostánová|28. október 2024|16:00:07

Ilustračné foto. Zdroj: mestocadca.sk a Freepik.com

Súvisiaci článok
Obec Zborov nad Bystricou má byť na čo hrdá. Kysučan si z Česka priniesol striebro
Čítajte viac >

Zástupcovia mesta Čadca informovali o smutnej správe na sociálnej sieti. Tento svet navždy opustila pani Dagmar Dvorská. Tá podľa dostupných informácií prežila všetky hrôzy v Osvienčime a vrátila sa domov do Čadce, kde v nedeľu 27. októbra vo veku 93 rokov zomrela.

Posledná rozlúčka s výnimočnou ženou

Táto skutočne výnimočná pani bola poslednou žijúcou rasovo prenasledovanou osobnosťou v Čadci. Pani Dagmar prežila neľudskú deportáciu do vyhladzovacieho tábora Auschwitz – Birkenau v Osvienčime i pochod smrti do tábora Bergen – Belsen a Mauthausen. Prežila všetky zlé udalosti a vrátila sa domov do Čadce, kde bývala do svojich posledných dní.

Mesto Čadca informovalo v uplynulom období na webe, že pani Dagmar sa narodila v piatok 11. septembra 1931 v Trnave, no od detstva žila na Kysuciach, konkrétne v Čadci. Potom ju ako 13-ročnú deportovali spoločne s rodinou.

„Prežila veľmi ťažké a kruté časy, ktoré jej podlomili zdravie. Oslobodenie ju zastihlo na pokraji života a smrti v Mauthausene v utorok 8. mája 1945. Prežila veľmi ťažké obdobie, no napokon unikla smrti a aj s rodičmi sa zachránila a vrátila sa domov, do Čadce. Takéto šťastie nemali ostatní členovia jej rodiny, všetci zahynuli,“ priblížilo mesto.

Posledná rozlúčka s výnimočnou ženou, zároveň aj bývalou dlhoročnou predsedníčkou mestskej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, bude v stredu 30. októbra 2024 o 12:00 hodine.


Súvisiaci článok
Príbeh pani Dagmar vás chytí za srdce. Čadčianka, ktorá prežila hrôzy Auschwitzu a neľudské prenasledovania
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť