Pondelok 28. 10. 2024 17:26:55 | Meniny má Dobromila

Synagóga Bytča môže dostať druhú šancu. Na soiré bolo cítiť nádej, hrôzy minulosti a aj výzvu k ľudskosti

Ponorenie sa do mrazivého ticha, príjemná hudba a aj oslava nového života, ktorý sa môže zrodiť. Presne tieto pocity zažívali všetci účastníci soiré, ktorí sa zišli v utorok 22. októbra v Synagóge Bytča. Schátraná a len sčasti opravená kondícia budovy nemusí trvať večne. Mesto z nej chce nové kultúrne stredisko, kde sa budú schádzať umelci, no aj bežní obyvatelia.

Inzercia |26. október 2024|08:00:07

Zdroj: Koláž Žilina SP21

Súvisiaci článok
Synagóga Bytča sa mení na multifunkčný priestor: Rekonštrukcia prinesie hodnotu komunite aj širšiemu okoliu
Čítajte viac >

Je dôležité, aby sme si pripomínali hrôzy, ktoré predstavoval holokaust v meste Bytča počas vojnových čias. Aj to bol odkaz, ktorý sa niesol atmosférou na soiré za záchranu Synagógy Bytča. Tento dôležitý bod programu bol pripomenutý hneď v úvode stretnutia, kde sa zišli viacerí významní reprezentanti židovskej obce spolu s osobnosťami stavebného a ekonomického povedomia spoločnosti Teraz a.s.

Každý jeden z nich prečítal desať mien Židov, ktorí zahynuli v koncentračných táboroch počas II. svetovej vojny. Ich odkaz žije dodnes a predstavoval aj každú zo sviec, ktorá bola po prečítaní mien zapálená.

IMG_9313_1600x1067.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Ako prvý si zobral slovo predseda Občianskeho združenia Na záchranu bytčianskej synagógy Michal Filek, ktorý predstavil dosiahnuté úspechy a ďalšie plány na obnovu tohto vzácneho objektu. Pripomenul, že značná finančná čiastka išla na obnovu niektorých prvkov budovy, no 150-tisíc investovaných eur ešte nie je dostatočný obnos peňazí na to, aby došlo k celkovej obnove pamiatky.

IMG_9382_1600x1067.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Uvedomujú si to aj hlavní predstavitelia ekonomickej skupiny Teraz a.s., ktorá v týchto dňoch výrazným spôsobom prispela k financovaniu projektovej prípravy. Ťarchu nastavenia inžinierskych sietí a ďalšiu predstavebnú problematiku, vrátane potrebných povolení, si spoločnosť zobrala na seba. Bez ich podpory by ďalšie kroky neboli možné. Celkový finančný cieľ je so všetkými nákladmi 1,2 milióna eur. Zbierke k tejto čiastke môžu napomôcť aj občania formou transparentného účtu.

Koncert, ktorý predznamenáva to, čoho bude tento priestor schopný

Atmosféru večera a poslanie, aby sa zo synagógy stal nový kultúrny stánok, naplnila aj populárna speváčka Sima Magušinová s kapelou. Tá predviedla magickú šou, ktorá vyskúšala akustickú a kultúrnu silu tohto priestoru. Budúci umelci sa v prerobenej synagóge určite budú mať na čo tešiť.

IMG_9414_1600x1067.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Predseda Židovskej náboženskej obce bol pri samotných začiatkoch renovácie

Iniciatívu obnovy tejto kultúrnej pamiatky ocenil aj podpredseda Žilinského samosprávneho kraja, Peter Weber. Hrejivé slová na adresu projektu zdieľal aj predseda Židovskej náboženskej obce v Žiline, Pavel Frankl. „Bol som na samom začiatku, keď sa začala rodiť myšlienka obnovy tohto miesta. Bolo to už veľmi dávno. S budovou boli obrovské technické problémy. Najskôr došlo k oprave strechy, čo bol základ. Potom sa pristúpilo k odizolovaniu spodných vôd. Budova je teraz uzavretá a ako posledný sa riešil problém s hubami. Som rád, že proces obnovy je už naštartovaný," povedal o renovácii Frankl.

asdasdasda.jpg Zdroj: Koláž Žilina SP21/zilina.sp21.sk

Mesto chce, aby sa zo synagógy stal kultúrny magnet

Ani primátor Bytče Miroslav Minarčík neskrýval nadšenie pre renováciu a obnovu synagógy. „Myšlienka, aby sa niečo postavilo, či opravilo, vždy súvisí s financiami. Aj týmto by som sa chcel Občianskemu združeniu Za záchranu bytčianskej synagógy chcel poďakovať za to, že už v minulosti sa na obnove projektu podieľali. Po pridaní sa spoločnosti Teraz a.s. nasleduje tá najdôležitejšia fáza - získať finančné prostriedky. Ďakujem aj za úvod do tohto boja a verím, že synagóga bude čoskoro sprístupnená verejnosti. Dúfam, že Bytčania si uvedomia, o akú dôležitú časť našej histórie ide," vyjadril svoje očakávania primátor Minarčík.

IMG_9787_1600x1067.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Po obnovení sa synagóga v Bytči transformuje na priestor, kde sa stretne kaviareň, múzeum a miesto, kde sa budú môcť prezentovať hudobní umelci, no aj divadelníci.

Podporiť renováciu bytčianskej synagógy môžete aj vy cez tento transparentný účet:

SK08 1100 0000 0029 4417 9668

Článok vznikol v spolupráci s OZ Na záchranu bytčianskej synagógy.


Súvisiaci článok
Minimálna mzda sa vráti na úroveň 60 % priemernej mzdy od roku 2026
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť