Pondelok 28. 10. 2024 17:22:05 | Meniny má Dobromila

Tajomstvá Žilinského kraja: Hriešna tancovačka na Orave a utrápená Magda

Na hraniciach medzi Poľskom a Slovenskom sa toho v minulých dobách dialo skutočne veľa. Mnohí sa dokonca tak oddali fantázii, že verili aj v nadpozemské, čarodejné sily. Ich výskyt sa mal mapovať práve na slovenskej strane, hoci nie všetci verili takým povedačkám.

Michal Szentivanyi|26. október 2024|19:00:17

Zdroj: Koláž Žilina SP21/oravskapolhora.sk a freepik.com

Súvisiaci článok
Tajomstvá Žilinského kraja: O nervóznom dolnokubínskom richtárovi
Čítajte viac >

Nasledujúci príbeh sa odohráva na krajnom severe Slovenska. Jeho hlavným dejiskom je dedina Oravská Polhora, ktorá sa aktuálne rozprestiera na severnom okraji Oravy. K poľskej obci Korbieľov je to len niekoľko minút cestou cez hranice, no napriek tomu tu existuje akési prepojenie dvoch osôb, ktoré sa stretli práve na Orave.

Čarodejník

Dej príbehu zachytáva mladú Magdu, ktorá často zavítala na Oravu medzi mladých junákov, aby si užila tú pravú dedinskú zábavu. Jej častým bodom záujmu boli zábavy v Oravskej Polhore, kde si užívala mladosť a pozornosť švárnych mládencov. Už v tom čase sa v Korbieľove šírili chýry o mystickom čarodejníkovi Janovi, ktorý vždy dosiahol to, čo si zaumienil. Ani mladá Magda sa týchto historiek nebála, až do svojich osemnástich rokov. V tom čase sa s radosťou vrhala za muzikou do dediny, či už išlo o Korbieľov alebo Oravskú Polhoru.

Oravska_Polhora_CBS_2020_Jankovic_Chovan_DSC_6063.jpg Zdroj: oravskapolhora.sk

Magda rada chodievala na Oravu, mala tam tetku, ktorej chodila pomáhať sadiť zemiaky, kvaku. Tetka jej za to občas niečo kúpila, raz šatku, inokedy čižmy alebo inú parádu, ktorej sa mladé dievča vždy zaradovalo. V Korbieľove bývali muziky často, ale keď náhodou prišla sobota a muziky nebolo, Magda sa vybrala do Polhory.

Táto mladá dievčina si zábavy a takzvané „muziky" užívala plnými dúškami a vytancovala sa s množstvom pánskej spoločnosti, ktorá tam chodievala, no jeden z nich bol špeciálny. Bol to práve mystický Jano, ktorý zavítal na Oravskú Polhoru a mladá Magda mu okamžite učarovala, no nebolo to celkom vzájomné. Ak nedajbože Magdu vyzval do tanca iný mládenec, Jano hneď s ním skákal do bitky. Aj keď tancoval pekne, ľahko, Magde sa napriek tomu čosi na ňom nepáčilo. Možno to bol jeho vzhľad, možno to, že bol taký divoký a možno pre povesť čarodejníka, ktorá ho sprevádzala už z Lipnice, čo bola obec na poľskej strane, no z východnej strany.

TASR Milan Kapusta.JPG Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Aj sám Jano priživoval tieto reči tým, že sa mládencom v krčme chválil s čarodejníckou knihou. Pomocou nej vraj porobí každému, kto mu bude robiť prieky. Takáto „porobenina" teraz hrozila aj Magde, pretože odmietla jeho ponuku na sobáš. „Ja mám dosť chlapcov vo svojej dedine, prečo by som sa mala vydať za Slováka?" spýtala sa rečnícky Magda.

Takto Jana v živote nikto neponížil a spustil svoj hnev. „Ja ti tak porobím, že ty sama prídeš ku mne o polnoci a prídeš nahá! Budeš ma chcieť a ja ťa budem biť a odháňať od seba! A ty sa ma napriek tomu budeš držať ako voš kožucha!" vyhrážal sa Jano Magde, ktorá sa ozlomkrky rozbehla domov za tetou. „Dievča moje, rýchlo sa zober a radšej utekaj domov, aby som s tebou aj ja nemala starosti," povedala jej teta na Orave, a tak sa Magda rozhodla vybrať do rodného Korbieľova.

Keď sa doma zdôverila matke, čo sa jej prihodilo, tá ostala zarazená. Jedna zo susediek im poradila, ako porobeninu odčarovať. Magda si musela zo seba vyzliecť všetko, čo mala na sebe, obrátiť šatstvo naruby a znovu sa doňho obliecť. Krpce si mala obuť z pravej nohy na ľavú a z ľavej na pravú. Do postele dali posvätené zeliny čo odháňajú neduhy, Magdu uložili do postele na tie zeliny a priviazali ju o nohy postele. Magda takto spávala celý týždeň, ale aj celá rodina čujne spávala, dávala pozor, či počarovaná Magda nebude chcieť ujsť za Janom.

Oravska_Polhora_CBS_2020_Jankovic_Chovan_DSC_6078.jpg Zdroj: oravskapolhora.sk

A veru, Magda za Janom neodišla. Namiesto toho sa neskôr vydala za iného chlapca zo svojej dediny, s ktorým mala päť detí. Doteraz sa nevie, prečo Janove čary na ňu nezapôsobili. Buď ju mal príliš rád, alebo pomohli rady susedky. Jano napriek tomu zostal bývať v Oravskej Polhore, no nikdy sa neoženil. Namiesto toho možno stále banoval za svojou krásnou tanečnicou.

Zdroj: spracované podľa odbornej literatúry - KURJAKOVÁ, Eva. Legendy Babej hory. Prvé vydanie. Oravská Polhora: Obec Oravská Polhora, 2019. 83 s. ISBN 9788057009320


Súvisiaci článok
Tajomstvá Žilinského kraja: Povesť o nenásytnom pokladníkovi zo žilinskej radnice
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť