Pondelok 28. 10. 2024 19:12:03 | Meniny má Dobromila

Žilinská nemocnica slávila 110 rokov od svojho založenia. Jej históriu mapuje nová publikácia a film

Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina oslavovala 110 rokov od svojho založenia. Pri tejto príležitosti zorganizovala slávnostný večer, ktorého súčasťou bol krst publikácie a premietanie dokumentárneho filmu. Obidve diela mapujú jej históriu, ale aj súčasnosť.

Radka Kostánová|25. október 2024|17:00:09

Riaditeľ žilinskej nemocnice Juraj Kacian. Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Súvisiaci článok
Žilinská nemocnica je neustále v pohybe: Ponúkla ďalší pohľad na rekonštrukciu priestorov
Čítajte viac >

O oslavách a výročí nemocnice informovala jej hovorkyňa, Zuzana Fialová, prostredníctvom tlačovej správy. História nemocnice v Žiline sa podľa dostupných informácií začala písať už v 15. storočí, kam siahajú aj prvé dokumentované správy. Otvorená bola v roku 1914, a tak je to tento rok presne 110 rokov, čo vznikla novodobá žilinská nemocnica.

„Počas 110 rokov budovali silné základy našej inštitúcie tisíce zamestnancov, rozvíjali odbornosti a na každom oddelení zanechali hlboké stopy. Je pre mňa cťou pomáhať pacientom s perfektnými odborníkmi, spoločne rozvíjať medicínu, vzdelávať ďalšie generácie a posúvať nemocnicu neustále vpred,“ priblížil riaditeľ nemocnice Juraj Kacian.

FNsP ZA_Krstným otcom publikácie sa stal MUDr. Igor Štúr.jpg Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina pracuje aktuálne viac ako 2 200 zdravotníckych a nezdravotníckych zamestnancov, ktorí píšu ďalšie kapitoly nemocničného zariadenia. „Nemocnica v Žiline si počas svojej existencie prešla krásnymi i náročnými obdobiami, avšak práve ľudia, ktorí sú jej súčasťou, ma utvrdzujú v tom, že táto inštitúcia má srdce na správnom mieste. Rád by som sa ešte raz úprimne poďakoval každému, kto počas 110 rokov pomáhal budovať žilinskú nemocnicu. Želám jej, aby ďalej rástla, prosperovala a poskytovala zdravotnú starostlivosť na špičkovej úrovni,“ doplnil Kacian.

Ekonomicko-technický námestník žilinskej nemocnice, Pavol Záň, skonštatoval: „Pripomenutie si 110 rokov je pre nás príležitosťou nielen na oslavu, ale aj na spomienku na tých, ktorí nám pomohli dosiahnuť tento míľnik a na vyslovenie vďaky ľuďom, ktorí sa denne starajú o prevádzku žilinskej nemocnice. Toto výročie je zároveň motiváciou a výzvou, aby sme pokračovali v našej práci a prinášali pacientom kvalitné služby v každej jednej odbornosti."

Históriu mapuje publikácia aj film

Fialová priblížila, že Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina vytvorila pri príležitosti významného jubilea dve diela, ktoré mapujú históriu i súčasnosť zdravotníckeho zariadenia.

FNsP ZA_Publikácia mapuje etapy vývoja nemocnice, príbehy významných predstaviteľov a prácu jednotlivých oddelení.jpg Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Prvým dielom je dokumentárny film s názvom Nemocnica Žilina, ktorý divákovi ponúka pohľad do každodenného života nemocnice. Tento film bude premietaný aj pre verejnosť, a to v pondelok 25. novembra 2024 na Stanici Žilina-Záriečie.

Druhým dielom je publikácia s názvom Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina – história a súčasnosť. Jej autormi sú historik Peter Štanský a primár oddelenia chirurgie žilinskej nemocnice Juraj Váňa. Kniha podrobne mapuje etapy vývoja nemocnice, príbehy významných predstaviteľov a prácu jednotlivých oddelení. Krstným otcom publikácie sa stal dlhoročný odborník a lekár infektologickej ambulancie v nemocnici Igor Štúr.

FNsP ZA_Film Nemocnica Žilina ponúka pohľad do každodenného života nemocnice i do zákulisia operačných sál.jpg Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

„Slávnostným večerom sprevádzal Stavbár - Folklórny súbor Žilinskej univerzity v Žiline a spevák Tomáš Bezdeda. Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina veľmi pekne ďakuje všetkým zamestnancom, hosťom, partnerom a podporovateľom za účasť na podujatí a za dlhodobú spoluprácu," dodala Fialová.

FNsP ZA_Večerom sprevádzal Folklórny súbor Stavbár.jpg Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina


Súvisiaci článok
Tomáš Bezdeda s manželkou Ivanou prekypujú dojatím. Druhý uzlíček šťastia prišiel na svet v žilinskej nemocnici
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť