Pondelok 28. 10. 2024 19:31:40 | Meniny má Dobromila

Príchod jesenných sviatkov bude v znamení ochladenia. Návštevy cintorínov neodkladajte

Slováci sa už čoskoro ponoria do sviatočného ticha a spomienok na svojich zosnulých. Niektorí si ešte predtým pripomenú aj populárny Halloween, pričom oboje súvisí s aktivitami v exteriéri. Práve preto by ste mali vnímať, čo sa na nás „valí" z hľadiska počasia. Vedzte, že sa citeľne ochladí.

Michal Szentivanyi|28. október 2024|10:00:19

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com a TASR

Súvisiaci článok
Inšpirujte sa: Strašidelné halloweenske recepty, ktoré by nemali chýbať na žiadnej párty
Čítajte viac >

O tom, že Slovensko čaká skokové ochladenie, informoval portál imeteo.sk. „Veľmi príjemne bude na začiatku novembra. Počas piatka 1. novembra je štátny sviatok a v tento deň sa mnohí vydávajú na návštevu cintorínov. Odporúčame však, aby ste tak urobili v priebehu nasledujúcich dní, keďže ten ďalší víkend hrozí, že na naše územie dorazí prudká zmena počasia," vyjadrili svoj názor odborníci z imeteo.sk.

Streda 30. októbra

Krátko pred Halloweenom sa počas stredy 30. októbra ešte dá očakávať denná teplota vo výške 16 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav tvrdí, že od západu cez strednú Európu až do čiernomorskej oblasti bude zasahovať rozsiahla oblasť vysokého tlaku vzduchu. Nočná teplota klesne na 7 stupňov Celzia.

24297.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Štvrtok 31. októbra - Halloween

Podľa odborníkov bude obdobie Halloweenu teplotne celkom normálne. Abnormálnosti sa očakávajú až na záver štvrtka 31. októbra. Bude zamračené a denná teplota dosiahne maximálne 14 stupňov Celzia. Tá nočná klesne na 6 stupňov Celzia.

17625.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Piatok 1. novembra - Sviatok všetkých svätých

V piatok 1. novembra sa začína nový mesiac a zároveň ide o celonárodný Sviatok všetkých svätých. Vtedy sa viacerí rozhodnú navštevovať cintoríny, čo bude z hľadiska počasia možné. Predpoveď sa však čoskoro zmení a začne aj klesať teplota. Je za tým príchod studeného frontu, ktorý môže na Slovensko priniesť prvé zimné počasie. Denné teploty neprekročia 13 stupňov Celzia a nočné zas neprejdú cez hranicu 4 stupňov Celzia.

TASR AP.JPG Ilustračné foto. Zdroj: TASR/AP

Prvý novembrový týždeň bude výrazne chladnejší

Slovensko po týchto dňoch čaká veľká teplotná zmena. Sviatočné zvyky by ste radšej nemali odkladať na neskoršie obdobie. Príde ďalší pokles teplôt, ktorý bude vyzerať tak, že denné hodnoty neprejdú ani cez hranicu jednej cifry. V sobotu 2. novembra sa Žilina ocitne v pásme 9 stupňov a v nedeľu 3. novembra len 8 stupňov Celzia. Počas novembrových víkendových nocí sa očakáva aj mráz.


Súvisiaci článok
Hrdinovia zo Žiliny zachránili život dravcovi, ktorý sa topil vo Váhu. Na Slovensku sa bežne nevyskytuje
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť