Piatok 18. 10. 2024 07:05:48 | Meniny má Lukáš

Žilinská krajská knižnica oslavuje storočnicu od založenia svojej predchodkyne

Krajská knižnica v Žiline si v stredu 16. októbra pripomína 100. výročie založenia svojej predchodkyne - prvej mestskej verejnej knižnice v Žiline.

TASR|16. október 2024|18:30:58

Zdroj: krajskakniznicazilina.sk

Súvisiaci článok
Vášniví čitatelia zo Žiliny by mali spozornieť. Krajská knižnica Žilina avizuje uzávierku na tento deň
Čítajte viac >

Ako na slávnostnom podujatí poznamenala riaditeľka knižnice Katarína Šušoliaková, aktuálne knižnica eviduje viac ako 12 600 registrovaných používateľov a takmer 130-tisíc návštevníkov ročne.

Storočnú históriu knižnice sprevádzali časté sťahovania, zmeny názvu a územnej pôsobnosti. Podľa Šušoliakovej knižnica prechádzala rôznymi náročnými obdobiami a komplikovanými situáciami, kým získala súčasnú podobu. „Knižnica sa často sťahovala a celé roky nemala vlastnú budovu. Až sa knižnici v roku 1994 podarilo získať túto budovu a keď sme sa sem presťahovali, bolo ju treba rekonštruovať a upravovať, takže tá storočná história je komplikovaná a ťažká," uviedla Šušoliaková.

Upozornila zároveň, že počas svojej histórie sa krajská knižnica vždy radila medzi popredné knižnice slovenského knižničného systému a zavádzala systémy, ktoré sa stali vzorom či motiváciou pre ostatné verejné knižnice na Slovensku, o čom svedčí aj získané ocenenie Ministerstva kultúry Slovenskej republiky Knižnica roka 2020.

Krajská knižnica v Žiline je jednou z najnavštevovanejších kultúrnych inštitúcií Žilinského samosprávneho kraja a slovenských verejných knižníc vôbec. Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová pripomenula, že za posledných šesť rokov v knižnici zrealizovali rekonštrukcie za viac ako 800-tisíc eur. „S prispením Fondu na podporu umenia sme zrekonštruovali prvé poschodie knižnice a vytvorili moderný polyfunkčný priestor, zrealizovali obnovu a modernizáciu existujúceho vybavenia, zriadili tiché zóny pre individuálne štúdium a čítanie a priestor pre spoločné štúdium a prácu v skupinách," poznamenala Jurinová.

So svojimi čitateľmi a návštevníkmi si knižnica pripomína storočnicu už od začiatku septembra, odkedy sa na jej pôde deti i dospelí mohli stretnúť s viacerými autormi, akými sú napríklad Braňo Jobus, Magdaléna Pineros či etnologička Katarína Nádaská. Novinkou sprístupnenou k 100. výročiu knižnice je samoobslužná výpožičná stanica, pomocou ktorej si môžu čitatelia požičiavať a vracať knihy samostatne bez kontaktu s knihovníkom.


Súvisiaci článok
Svetový deň záchrany života: Viete podať prvú pomoc niekomu, kto je v ohrození?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť