Sobota 28. 09. 2024 11:02:21 | Meniny má Václav

Protest v Sučanoch: Miestni obyvatelia odmietajú budovanie prevádzky na spracovanie nebezpečného odpadu

Námestie SNP v Sučanoch bude v stredu 25. septembra od 17:00 hodiny dejiskom verejného zhromaždenia, kde obyvatelia Turca plánujú vyjadriť svoj nesúhlas so zámerom budovania prevádzky na spracovanie nebezpečného odpadu v tejto obci.

TASR|25. september 2024|14:30:17

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Obec Sučany

Súvisiaci článok
Okresný súd Martin zrušil pojednávanie v kauze podvodu s envirodotáciami v Turci
Čítajte viac >

Ako informoval Jozef Petráš z Občianskej iniciatívy za zdravé Sučany, ktorá protest spoločne s miestnou samosprávou organizuje, zhromaždenie je súčasťou prípravy rozkladu verejnosti voči záverečnému súhlasnému stanovisku Ministerstva životného prostredia k zámeru spoločnosti EBA.

Envirorezort vydal súhlasné stanovisko k vybudovaniu solidifikačnej linky na zabezpečenie fyzikálno-chemickej úpravy najmä nebezpečných odpadov koncom augusta. Podľa zverejneného zámeru je ročná plánovaná kapacita linka 20-tisíc ton odpadu. „Momentálne beží lehota, v ktorej sa dotknuté strany môžu na ministerstvo obrátiť s odvolaním formou rozkladu. Pod rozklad pripravovaný Občianskou iniciatívou za zdravé Sučany sa doteraz podpísalo viac ako 2-tisíc ľudí. Rozklad k záverečnému stanovisku podáva aj obec Sučany," uviedol Petráš.

pozvanka-na-verejne-zhromazdenie-page-001.jpg Zdroj: sucany.sk

Doplnil, že občianska iniciatíva systematicky od decembra 2023 využíva dostupné legislatívne kroky a je účastníkom konania. „V dvoch petíciách bolo vyzbieraných viac ako 4-tisíc podpisov. Iniciatíva zaslala na dotknuté orgány nesúhlasné stanoviská a podnety na zastavenie konania. Akékoľvek ďalšie, čo už aj len mierne navýšenie záťaže na prostredie, v ktorom žijeme, je neprípustné. Žiadame Ministerstvo životného prostredia zmeniť záverečné stanovisko na nesúhlasné," dodal Petráš.


Súvisiaci článok
V Martine môžete získať vedierko na kuchynský odpad zadarmo. Ak ho ešte nemáte, využite príležitosť
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť