Piatok 27. 09. 2024 15:29:14 | Meniny má Cyprián

M+S už nestačí: Od októbra 2024 musia zimné pneumatiky spĺňať nové normy

Od októbra 2024 budú musieť zimné pneumatiky povinne niesť symbol snehovej vločky a horského masívu (3PMSF), čo zaručuje ich lepšiu priľnavosť a bezpečnosť na snehu. Doterajšie označenie M+S už nebude postačovať, upozorňuje portál TopSpeed.sk. Motoristi, ktorí stále používajú staršie pneumatiky bez tohto symbolu, by mali zvážiť ich výmenu, aby sa vyhli pokutám a zvýšili svoju bezpečnosť na cestách.

Juliana Krčulová|27. september 2024|12:00:02

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com a Polícia Slovenskej republiky

Súvisiaci článok
Jesenné rande päťkrát inak: Inšpirujte sa netradičnými tipmi
Čítajte viac >

Symbol snehovej vločky a horského masívu bude povinný od októbra 2024

Portál TopSpeed.sk upozornil na dôležitú zmenu v označovaní zimných pneumatík, ktorá nadobudne účinnosť od októbra 2024.

Doteraz bolo možné používať pneumatiky s označením M+S (Mud and Snow), avšak od tohto dátumu bude povinné používať pneumatiky so symbolom snehovej vločky a horského masívu, 3PMSF - Three Peak Mountain Snow Flake, na bočnici.

„Zimné pneumatiky spoznáte podľa špeciálneho označenia na bočnici. Doteraz ako označenie zimných pneumatík postačovalo známe označenie M+S. Symbol snehovej vločky (3PMSF) je povinný pre zimné alebo celoročné pneumatiky vyrobené od 1. januára 2018,“ uviedla spoločnosť Continental na oficiálnom webe a dodala, že „v prechodnom období do 30. septembra 2024 budú pneumatiky M+S postačovať.“

normal_727_477_1727192489-ms.jpg Zdroj: kfzgewerbe.de

Tento symbol teda zaručuje, že pneumatika prešla prísnymi testami v zimných podmienkach a poskytuje lepšiu priľnavosť a bezpečnosť na snehu. Motoristi, ktorí stále používajú staršie pneumatiky bez tohto symbolu, by mali zvážiť ich výmenu, aby sa vyhli možným pokutám a zvýšili svoju bezpečnosť na cestách.

„Pokuta za jazdu bez zimných pneumatík je na Slovensku na úrovni 40 eur. To v prípade bežnej cestnej kontroly. Ak ste účastníkom dopravnej nehody v zimných podmienkach a vaše auto bude obuté na nevyhovujúcich plášťoch, trest za to bude oveľa väčší a hrozí aj vypovedanie preplatenia škôd z PZP či havarijného poistenia,“ upozornil na záver portál TopSpeed.sk.


Súvisiaci článok
Farebná paleta sezóny: Vogue predstavil trendy pre jeseň a zimu 2024
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť