Piatok 27. 09. 2024 17:22:02 | Meniny má Cyprián

Okresný súd Martin zrušil pojednávanie v kauze podvodu s envirodotáciami v Turci

Na Okresnom súde v Martine sa v stredu 25. septembra nezačalo plánované hlavné pojednávanie v kauze podvodu s dotáciami z Environmentálneho fondu na likvidáciu skládok v regióne Turca.

TASR|25. september 2024|13:30:08

Zdroj: obcan.justice.sk

Súvisiaci článok
Obžalovaný v kauze vraždy Daniela Tupého podal námietku pre zmenu sudcu (AKTUALIZOVANÉ)
Čítajte viac >

Medzi štvoricou obvinených sú aj starostovia obcí Ratkovo a Slovany a tiež bývalá starostka Kláštora pod Znievom. Dôvodom zrušenia pojednávania je možný dosah novely Trestného zákona na predmetnú trestnú vec.

„Hlavné pojednávanie bolo zrušené z dôvodu, že novela Trestného zákona, ktorá je účinná od utorka 6. augusta 2024, má možný dosah na predmetnú trestnú vec," uviedla pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky hovorkyňa Krajského súdu v Žiline Anna Dudová Záborská.

IMG_20240925_130608.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Polícia v novembri 2019 v kauze obvinila spolu štyri osoby zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a prečinu subvenčného podvodu. Podľa polície podstata obvinenia u všetkých troch predstaviteľov samosprávy spočíva v tom, že mali v rokoch 2016 a 2017 požiadať Environmentálny fond o poskytnutie dotácií na sanáciu skládok s nezákonne umiestneným odpadom v ich obciach.

Obvinení mali k žiadosti predložiť falošné doklady o existencii skládky odpadu a jeho likvidácii, napriek tomu že mali vedomosť, že takýto odpad sa v ich obciach nevytvorí, respektíve nenachádza. Z Environmentálneho fondu bolo vyplatených 45 940 eur, 47 251 eur a 66 319 eur.


Súvisiaci článok
V Martine môžete získať vedierko na kuchynský odpad zadarmo. Ak ho ešte nemáte, využite príležitosť
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť