Piatok 27. 09. 2024 13:16:05 | Meniny má Cyprián

Jubilejné stretnutie: Slovenskí a českí drotárski majstri sa zídu na Budatínskom hrade

Drotárski majstri zo Slovenska a Česka sa v piatok 27. a v sobotu 28. septembra zídu v areáli Budatínskeho hradu na jubilejnom 30. stretnutí drotárskych majstrov. Tlačovú agentúru Slovenskej republiky o tom informovala hovorkyňa Považského múzea v Žiline Magdaléna Lacková.

TASR|27. september 2024|10:30:15

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Považské múzeum

Súvisiaci článok
Drotárstvo vo Veľkom Rovnom: Na vzácne remeslo sa nezabúda ani v modernom svete
Čítajte viac >

Pripomenula, že Stretnutie drotárskych majstrov je najstarším a zároveň najdlhšie trvajúcim pravidelným podujatím zacieleným na nositeľov tohto nevšedného remesla vôbec. „Organizuje sa každoročne od roku 1991 a prerušila ho len pandemická kríza. Tohtoročné okrúhle výročie si majstri pripomenú na piatkovom slávnostnom spomienkovom seminári, na ktorom predstavia aj svoje výtvarné projekty. Jeho súčasťou bude tiež poznávacia exkurzia do hlavných centier drotárskeho kraja Veľkého Rovného a Dlhého Poľa a odborná prednáška k problematike ošetrovania kovových a nekovových materiálov," priblížila Lacková.

Hlavnou aktivitou dvojdňového podujatia bude sobotňajší workshop drotárov venovaný tvorbe drôtených výtvarných objektov s prvkami trash artu na voľnú tému. „Tohtoročnou úlohou sme chceli pripomenúť globálne problémy súvisiace s neustálym rastom produkcie odpadu a upozorniť na potrebu vyššej environmentálnej zodpovednosti ľudstva," poznamenala historička drotárstva Katarína Hallonová.

Podľa jej slov bola podstatou drotárstva recyklácia predmetov každodennej potreby a veľmi efektívne využívanie základného materiálu. „Tradičná práca s drôtom teda aj dnes slúži ako príklad takmer bezodpadovej tvorivej činnosti a môže byť jednou z možností, ako dať veciam druhú šancu a zmysluplne využiť aj zdanlivé zbytočnosti na artefakty, ktoré potešia či skrášlia naše životy," dodala Hallonová.

Návštevníci Budatínskeho hradu dostanú v sobotu možnosť otestovať si pod vedením lektora svoju šikovnosť v Škole drôtovania, ktorá sa koná od 9:00 do 15:00 hodiny. Rodiny s deťmi poteší príbeh O prefíkanom drotárovi, ktorý pripravilo divadelno-hravé zoskupenie Razca ako zážitkovú prehliadku hradu.


Súvisiaci článok
Kultúrne podujatia tento týždeň: Poteší vás Žilinský festival kávy aj Stretnutie drotárskych majstrov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť