Pondelok 01. 07. 2024 21:05:04 | Meniny má Diana

Drotárstvo vo Veľkom Rovnom: Na vzácne remeslo sa nezabúda ani v modernom svete

V obci Veľké Rovné, v okrese Bytča v Žilinskom kraji, sa podarilo zrekonštruovať jeden z najstarších objektov v centre obce. Do pôvodného stavu ho uviedli na základe zachovanej dobovej fotografie. Reč je o budove, v ktorej sídli miestne Múzeum Drotárie. Naša redakcia sa o bližších detailoch rozprávala s Ladislavom Fapšom, nadšencom drotárstva a správcom múzea.

Radka Kostánová|26. máj 2024|16:00:01

Zdroj: zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Alojz Bátorek z Veľkého Rovného vyrezáva betlehemy, ktoré sú jedinečné. Pozrieť si jeho prácu môžete teraz aj vy
Čítajte viac >

Pôvodný zámer vzniku Múzea Drotárie sa datoval ešte v 90. rokoch minulého storočia, ale zo začiatku to bolo iba v rámci pamätnej izby pre drotárov. Neskôr bola expozícia o drotárstve vystavená v Považskom múzeu v Budatíne, avšak nakoniec skončila v obci Veľké Rovné.

O histórii múzea a drotárstva v obci Veľké Rovné našej redakcii porozprával Ladislav Fapšo, správca múzea, ktorý sa drotárstvu venuje viac ako 30 rokov.

muzeum drotarie.jpg Múzeum drotárie v dnešných časoch a v minulosti. Zdroj: drotaria.sk a zilina.sp21.sk

„Predmety z Považského múzea boli prevezené na obecný úrad Veľké Rovné. Keď sa opravovala budova dnešného Múzea Drotárie, premiestnili sa sem, ale, bohužiaľ, ďalej sa vo výstave nepokračovalo. Súčasný starosta obce sa po svojom zvolení rozhodol, že to potrebuje zmenu a človeka, ktorý by tomu rozumel a bol k dispozícii,“ uviedol Ladislav Fapšo, ktorý po nastúpení do funkcie vymenil celý vtedajší zbierkový fond. Navyše ho obohatil o ďalšie stovky predmetov, ktoré pochádzajú priamo z obce.

unknown-8.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Správca miestneho múzea Fapšo postupne zbieral predmety od tých najbežnejších, ako sú napríklad odrôtovanie puknutej alebo zlomenej keramiky, pasce na myši, až po predmety dovezené zo zahraničia - rôzne samovary z Ruska, peniaze z Nemecka či z Rakúsko-Uhorska.

„Do zahraničia som vyvážal zase ja moje výrobky. Bol som v Poľsku, Nemecku, Rakúsku, Maďarsku a aj v Chorvátsku. Boli to najmä cestovné veľtrhy, remeselné stretnutia, kováčske dni v Rakúsku,“ priblížil svoje cesty a výstavy Fapšo.

unknown-9.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Múzeum a výstava drotárstva sa vo Veľkom Rovnom stále buduje a rozširuje. Do konca roka 2024 by mali do zbierky pribudnúť nové predmety, vitríny, fotografie, ale aj putovné originálne dokumenty. Koncom mája si návštevníci múzea budú môcť prezrieť nové putovné vitríny, do ktorých neskôr pribudne niekoľko desiatok dokumentov a fotografií, cestovných pasov a cestovných knižiek.

História drotárstva zachovaná v Múzeu drotárie vo Veľkom Rovnom

Drotárstvo bolo podomové remeslo a približne do polovice 19. storočia sa drotári zaoberali jednoduchými výrobkami, opravami keramiky, dreveného riadu, vyrábaním pascí na myši alebo opravovaním medených hrncov.

„V druhej polovici 19. storočia začali drotári vyrábať konkrétne výrobky. Boli to rôzne podložky pod žehličky, vešiaky, nosiče na poháre, drôtené misy na pečivo, svietniky. Takéto drôtené výrobky boli aj na 20 rokov. Záviselo ale aj od toho, ako to bolo uložené, ako sa to používalo. Z niektorých týchto predmetov sú urobené kópie a putujú po svete,“ priblížil začiatky drotárstva Fapšo.

Medzi najstarší predmet v múzeu sa radí aj remeň na nosenie vreca, na ktorom sú sviatostky - vyobrazený je tam kríž aj Panna Mária. Taktiež aj kožená kapsa, v ktorej si drotár nosil základné vybavenie.

unknown.jpg Remeň a kožená kapsa. Zdroj: zilina.sp21.sk

Vo vitríne sa nachádzajú aj 3 najstaršie dokumenty o rovňanskom drotárstve. Jeden je z roku 1827, druhý z roku 1826 a ten najstarší pochádza už z roku 1824.

unknown-6.jpg Dokumenty o drotárstve. Zdroj: zilina.sp21.sk

Ďalšie typické predmety, ktoré môže návštevník múzea vidieť, sú napríklad rôzne náhubky pre psov, dobytok, vešiaky, nosiče na poháre, lyžičník, spony na spisy, podložky pod pekáče, vešiak na cibuľu, či závesný kvetináč.

Neskôr sa dostávame ku kvalitnejším predmetom, ktoré odrážajú pokročilejšiu a modernejšiu dobu. Populárne bolo najmä opletanie tanierov, no do popredia sa dostalo čoraz viac úžitkových predmetov. Rôzne naberačky, cedníky, misky, vešiaky na príbory, či drôtené leštičky na umývanie riadu (v dnešných časoch drôtenka).

unknown-5.jpg Drôtené leštičky na riad. Zdroj: zilina.sp21.sk

„Medzi pokročilejšie a netypické opravy patrila oprava liatinových hrncov. Liatina je krehký materiál a hrdzavie. Takto upravené nádoby sa potom mohli používať už len na uchovávanie sypkých surovín. Fazule, zrna pre sliepky a podobne,“ prezradil správca múzea.

Vo vitríne sú zaujímavé detské drôtené hračky. Medzi najčastejší neskorší úžitkový predmet patrí aj vešiak na veci. Obdivuhodné je, že každý má iný tvar a iný vzor. Nájdeme tu už aj moderné dôtené rámiky na fotografie, či ozdobne odrôtované taniere a misy.

unknown-11.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

„Na tomto mieste nájdete taký cintorín drôtených výrobkov. Rozpadávajú sa samovoľne v čase a priestore. Je to taký netypický pohľad na predmety, pretože už sa s nimi nedá nič robiť. Postupne po pár desiatkach rokov sa úplne rozpadnú skoro na prach,“ oboznámil nás Fapšo.

unknown-4.jpg "Cintorín" výrobkov. Zdroj: zilina.sp21.sk

unknown-2.jpg Autentické dokumenty o drotárstve v obci Veľké Rovné s pečaťou obce. Môžete na nej vidieť vyobrazeného drotára. Zdroj: zilina.sp21.sk

„Odrôtovať takýto jeden malý výrobok mi trvá ani nie 20 minút. Keď ide o väčší výrobok, trvá to aj viac ako 40 hodín s prestávkami,“ uzatvoril pre našu redakciu Ladislav Fapšo, nadšenec drotárstva a správca Múzea drotárie vo Veľkom Rovnom.

unknown-12.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk


Súvisiaci článok
V obci Veľké Rovné ožívajú kultúrne podujatia. Aké novinky sa tento rok chystajú?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť