Sobota 18. 05. 2024 00:47:07 | Meniny má Viola

Mikuláščania vyjadrujú svoju nespokojnosť. Nedostatočné zaradenie nemocnice je vraj veľké riziko

Niektorí obyvatelia vyjadrili svoju nespokojnosť s údajne nedostatočným kvalifikačným zaradením nemocnice v Liptovskom Mikuláši. Táto záležitosť sa už dostala do takej fázy, že sa stala predmetom verejnej debaty a je súčasťou petície.

Michal Szentivanyi|4. máj 2024|15:00:04

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž/Žilina SP21, Facebook/Liptovská nemocnica s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu Liptovský Mikuláš a freepik.com

Súvisiaci článok
Pozor na obmedzenia! V areáli žilinskej nemocnice plánujú opravu výtlkov
Čítajte viac >

O rastúcich podpisoch v elektronickej petícii informuje mesačník mesta Mikuláš. Podľa počtu podpisov je jasné, že o záležitosti sa začína vo veľkom hovoriť už nielen na úrovni mesta, ale ide o záležitosť občanov z okolitých miest. Títo nespokojní občania tak spustili svoj boj za zaradenie Liptovskej nemocnice s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu do vyššej úrovne.

V elektronickej petícii sa nachádza viac ako 2 200 podpisov

Kritici teraz vo veľkom podpisujú petíciu, za ktorú sa podľa mesačníka Mikuláš postavilo celé Združenie miest a obcí Liptova aj odborná verejnosť. Autori petície majú svoje argumenty, prečo sa vydali týmto smerom. Za značné riziko pre chorých občanov považujú fakt, že nedostatočným zaradením liptovskej nemocnice tu prichádza obmedzenie zdravotníckych výkonov a dostupnosť zariadení, ktoré sú súčasťou nedosiahnutej vyššej kategórie. „Máme za to, že obrovské problémy, ktoré sme avizovali v súvislosti so zaradením nemocnice do najnižšej úrovne, skutočne nastali tak, ako sme predikovali," povedala predsedníčka petičného výboru Adriana Kráľová, ktorá tiež ukazuje na nedostatočnú dostupnosť, škálu zdravotných výkonov a iné problémy.

nemocnica petícia Facebook  liptovska nemocnica.jpg Zdroj: Facebook/Liptovská nemocnica s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu Liptovský Mikuláš

„Dojazdové časy do nemocníc v II. úrovni sú oveľa dlhšie, ako tie, s ktorými počítalo ministerstvo. Napriek odbornej zdatnosti nemocničného personálu nie je zároveň nemocnici umožnené vykonávať základné a jednoduché úkony,“ pokračuje Kráľová. Podľa pokračujúcej kritiky to napríklad znamená aj to, že dnes by v liptovskej nemocnici nemali deťom do 16 rokov zoperovať slepé črevo.

Pokračujúce problémy by podľa záverov petičného výboru boli aj v modelovej situácii, kde by rodičia s dieťaťom mali cestovať až do Martina, kde sa nachádza nemocnica zaradená vo vyššej kategórii.

Ministerstvo sa aktívne venuje všetkým doručeným petíciám

Keďže sa do petície zapojilo už niekoľko tisíc ľudí, pri tejto príležitosti sme so situáciou oslovili aj Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky. „Ministerstvo zdravotníctva SR vybavuje všetky na ministerstvo doručené petície v súlade so zákonom č.85/1990 Zbierky o petičnom práve v znení neskorších predpisov," reagoval stručne na naše otázky rezort zdravotníctva.


Súvisiaci článok
V žilinskej nemocnici sa radujú. Dokončili rekonštrukciu na neurológii
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť