Streda 15. 05. 2024 08:10:00 | Meniny má Žofia, Sofia

Dažďové záhrady pomáhajú zmierniť klimatické zmeny. Do projektu sa zapojilo päť škôl z Liptova

Dôsledky klimatickej zmeny v Liptovskom Mikuláši pomáha zmierniť 19 dažďových záhrad. Vybudovali ich v areáloch materských a základných škôl. Na projekt získala radnica 173-tisíc eur z eurofondov. TASR to potvrdila hovorkyňa Liptovského Mikuláša Viktória Perďoch Čapčíková s tým, že záhrady sa stali nielen funkčnou, ale aj estetickou súčasťou areálov.

TASR|29. apríl 2024|08:30:35

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Branislav Caban

Súvisiaci článok
Žilinská župa zriadi novú príspevkovú organizáciu na realizáciu SMART projektov. Schválila aj zrušenie Gymnázia na Liptove
Čítajte viac >

„Dažďové záhrady sú jednoduchým technickým riešením na zber dažďovej vody zo striech školských zariadení. Realizáciou projektu sa v rámci Slovenska radíme medzi úspešné mestá v boji s klimatickými zmenami," uviedla hovorkyňa.

Záhrady zachytia zrážkovú vodu z plochy 2600 štvorcových metrov. Podľa hovorkyne je prínosom efektívne zadržanie dažďových vôd priamo v lokalite, pretože odvedená voda prirodzene vsiakne do podložia. „Takto záhrady prispievajú k zadržiavaniu vyparenej vody, zavlažovaniu, zvlhčovaniu, ochladzovaniu ovzdušia a celkovo k udržateľnosti klímy," vyzdvihla Perďoch Čapčíková.

Projekt mesto uskutočnilo v piatich základných a materských školách. „Základ dažďových záhrad tvoria záhony s kombináciou dekoratívnych tráv a trvaliek. Rastliny zodpovedajú miestnym pôdnym a klimatickým podmienkam. Vegetáciu navrhli tak, aby pôsobila esteticky a mohli ju efektívne udržiavať," poznamenala hovorkyňa.

K dažďovej záhrade v Základnej škole Miloša Janošku pribudla už aj bylinková. Za peniaze z eurofondov tam vybudovali tiež kompostovisko, ktoré využijú na zvyšky zo záhrad. V rámci projektu nakúpili demontované vtáčie búdky, deti ich zmontovali v školských dielňach. Niektoré poslúžia aj ako útočisko pre netopiere. „Snahou zamestnancov školy je, aby sme postupne revitalizovali školský pozemok na živú učebňu a pestrú školskú záhradu. Obnovou priestoru zároveň podporujeme biodiverzitu v centre mesta," priblížila riaditeľka školy Ružena Ratulovská.


Súvisiaci článok
Deň otvorených dverí v TANAP-e: Najstarší slovenský národný park oslávi 75. výročie založenia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť