Pondelok 08. 07. 2024 00:29:51 | Meniny má Ivan

Rodičia, dajte si pozor. Podvodníci už cielia na rodinné väzby a city, tieto SMS správy ignorujte

Policajné zložky majú plné ruky práce s denno-denným odhaľovaním podvodníkov v kybernetickom priestore. Teraz sa ukázala ďalšia nebezpečná taktika, ktorá cieli na úzke rodinné väzby a vzťahy. Nedajte sa však oblafnúť, pretože ide o podvodné správy.

Michal Szentivanyi|4. júl 2024|18:00:02

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Žilinskí policajti upozorňujú na status, ktorý sa šíri sociálnymi sieťami. Ide o hoax
Čítajte viac >

Polícia na nový trik podvodníkov upozornila na sociálnej sieti. Viacerí používateľov mobilných telefónov totiž v poslednej dobe zastihla podozrivá SMS správa. V nej sa podvodník vydáva za rodinného príslušníka a predstiera cudziu identitu. Podvodníci tak na leto vymysleli nový príbeh, ako od ľudí vylákať informácie a osobné údaje. „Namiesto zadržaných balíkov a žiadostí o odblokovanie účtu si vymysleli príbeh o tom, že dieťa má nové číslo," prízvukovali policajti.

448930056_877486654416904_6596004887489098011_n.jpg Príklad podvodnej správy. Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky

Akékoľvek zmeny telefónneho čísla si najskôr overte priamo u dotyčnej osoby

Trik je však v tom, že odosielateľ správy v žiadnom prípade nie je vašim dieťaťom a určite si len tak zo dňa na deň nezmenilo telefónne číslo. Najrýchlejším variantom je overiť si túto informáciu priamo zavolaním na pôvodné číslo dieťaťa či blízkeho príbuzného a nič tým nestratíte.

„V prvom rade je na tejto SMS správe podozrivé telefónne číslo so zahraničnou predvoľbou, ktorá indikuje, že niečo nie je v poriadku. V druhom rade si treba všimnúť, že správa prechádza z tykania na vykanie. Je to indícia k tomu, že text vygeneroval počítač, alebo systém, ktorý posiela takéto správy potenciálnym obetiam po celom svete," upozornili na nepresnosti orgány zákona.

Na pridaní nového kontaktu do mobilného telefónu síce v princípe nie je nič zlé, no zo skúseností sa dá predpokladať, že kontakt by po následnej komunikácii žiadal od obete peniaze, alebo číslo karty.


Súvisiaci článok
Radnica informuje o finančnej podpore vzdelávania na školách aj zelenej infraštruktúry. Žiakov čakajú zlepšováky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť