Nedeľa 06. 10. 2024 02:18:48 | Meniny má Natália

Obťažujú vás komáre viac ako iných? Môžu za to dva hlavné faktory

Letné mesiace so sebou prinášajú okrem slnečných dní aj nepríjemné štípance od komárov. Vedci identifikovali dva hlavné faktory, ktoré ovplyvňujú našu atraktivitu pre komáre.

Monika Bieliková|7. júl 2024|12:00:03

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Užite si leto bez stresu: Ako sa vyhnúť zadlženiu?
Čítajte viac >

Populárne americké noviny The New York Times identifikovali príčinu na svojom portáli.

Komáre podľa docenta neurovedy, Christophera Pottera, priťahujú všetkých ľudí. Ak vás však majú radšej ako ostatných, pravdepodobne spĺňate tieto dve obľúbené kritériá komárov:

Biologické aspekty a správanie

Do prvej skupiny patrí napríklad vôňa tela, ktorá je výsledkom kombinácie desiatok rôznych molekúl. Komáre tiež priťahuje kožný maz, ktorý obsahuje molekuly prispievajúce k telesnému pachu, a vaša krvná skupina, najmä skupina 0.

Do druhej skupiny patrí vaša aktivita, napríklad dýchanie. Komáre vyhľadávajú oxid uhličitý, ktorý vydychujeme, čo znamená, že intenzívne dýchanie, napríklad po cvičení, môže prilákať viac komárov.

5219.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Pot a alkohol sú pre komáre lákavá kombinácia. Pot, ktorý máte na tele niekoľko hodín sa mieša s baktériami, čo komáre dokáže veľmi ľahko prilákať. Pitie alkoholu zase môže zmeniť chemické zloženie vášho telesného pachu a opäť lákať hmyz.

Ako sa pred komármi chrániť?

Christopher Bazzoli z Clevelandskej kliniky odporúča používať produkty bez parfumov a vyhýbať sa tmavým farbám oblečenia. Svetlejšie farby sú v tomto prípade bezpečnejšie, a ak chcete byť naozaj dôslední, noste dlhé rukávy a nohavice.

Prírodné repelenty maskujú pach pokožky. Elektronické odpudzovače a lapače hmyzu sú tiež vhodnou možnosťou, ako hmyz odlákať. Pomôcť by mohol aj stolový ventilátor pod stolom, vzhľadom na to, že komáre sú slabí letci a vietor ich odradí.


Súvisiaci článok
Letné byliny vedia zatočiť s chorobami. Botanička Květa Kicková priblížila ich význam
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť