Sobota 27. 07. 2024 03:52:11 | Meniny má Božena

Martinčanov rozhorčila plánovaná výstavba chát na úkor lesa. Proti plánu sú aj ekológovia, mestskí poslanci nevedia prísť ku konsenzu

O navrhovanej výstavbe chát a domov sa medzi Martinčanmi vedú polemiky. Urbárnici chcú podľa televízie TA3 pod Martinskými hoľami zabrať ďalšiu zeleň, aby mali dostatok financií na starostlivosť o hory. Medzi miestnymi to vyvolalo pobúrenie a ani mestskí poslanci nevedia prísť ku konsenzu. Proti plánu sú aj ekológovia, ktorí upozorňujú na potenciálne škody na životnom prostredí.

Juliana Krčulová|24. september 2023|15:01:03

Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Pri piatkovej nehode na Čertovici prišiel o život známy slovenský DJ
Čítajte viac >

O navrhovanej výstavbe chát a domov pod Martinskými hoľami informovala televízia TA3 vo svojej štvrtkovej reportáži.

Podľa dostupných informácií televízie TA3 chcú martinskí urbárnici zabrať ďalšiu zeleň, aby mali dostatok financií na starostlivosť o lesy. Medzi miestnymi to však vyvolalo pobúrenie a ani mestskí poslanci nevedia prísť ku konsenzu. Proti plánu sú aj ekológovia, ktorí upozorňujú na potenciálne škody na životnom prostredí.

„Ja mám na to taký názor, že žiadny les už netreba nahradzovať žiadnou zástavbou, pretože tu na Stráňach je toľko stavieb, napríklad hore sú dva prázdne hotely,“ uviedol pre televíziu TA3 miestny obyvateľ ulice Horská, Alojz Korauš, ktorého doplnil člen petičného výboru, Igor Hubáček, s tým, že sa najviac obáva eko zmien, hluku z výstavby a iných atribútov, ktoré budú vyplývať z plánovej výstavbe chát a domov pod Martinskými hoľami.

Televízia TA3 ďalej vo svojej reportáži priblížila, že výstavba rekreačných domov si vyžiada úpravu územného plánu. Urbárnici však už pri prerokúvaní štúdie čelili výraznému odporu. Výstavba chát a ich ďalší prenájom má generovať príjem urbárnikom na ďalšie hospodárenie. Bohužiaľ, lesy vysychajú alarmujúcou rýchlosťou, čo sťažuje úsilie o ich obnovu viac, ako sa očakávalo. Urbárnici sa však zaväzujú minimalizovať výrub stromov a kríkov.

Urbár sa podľa informácií televízie TA3 zaviazal poskytnúť výhody miestnym obyvateľom formou opravy poškodenej prístupovej cesty a vybudovaním chýbajúceho chodníka. Tento proces je však v počiatočnom štádiu a výsledok zostáva neistý.


Súvisiaci článok
Horská záchranná služba a 5. pluk špeciálneho určenia v Žiline podpísali dohodu o spolupráci
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť