Pondelok 16. 09. 2024 01:11:32 | Meniny má Ľudmila

Ľudia so zdravotným znevýhodnením by mali mať lepšie podmienky na život. Vláda plánuje nové zmeny

Vláda chce v nasledujúcich rokoch zlepšiť rozvoj životných podmienok osôb so zdravotným postihnutím. Zvýšiť by sa mala dostupnosť dopravných prostriedkov a celkovej dopravnej infraštruktúry pre osoby so zdravotným postihnutím, sprístupniť kultúra a umenie či zlepšiť zdravotná starostlivosť.

TASR|4. september 2024|14:29:59

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Psychologická pomoc na dosah pre každého: Poisťovňa prináša prevratný benefit pre duševné zdravie
Čítajte viac >

Vyplýva to z návrhu správy o plnení opatrení z Národného programu rozvoja životných podmienok osôb so zdravotným postihnutím za rok 2023, ktorú v stredu schválila vláda.

„Cieľom je vytvoriť optimálne podmienky pre implementáciu Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím," uviedlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky.

Rezort práce spresnil, že do konca roka 2025 chce upraviť financovanie sociálnych služieb. Rozšíriť by sa tak mohli rehabilitačné služby a programy pre osoby so zdravotným postihnutím, upraviť kvalifikačné predpoklady pre výkon tlmočenia či prehodnotiť finančné príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.

2148483853.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Do národného programu sú zapojené aj iné ministerstvá, ako napríklad Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky, ktoré má zvýšiť lepšiu dostupnosť dopravných prostriedkov a bezbariérových vozidiel verejnej osobnej dopravy či inštalovať digitálne informačné tabule s hlasovým oznamovaním na verejných miestach. Ministerstvo cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky má zase vytvoriť dostupnejšie podmienky pre ľudí so zdravotným znevýhodnením v rámci cestovného ruchu a na športových podujatiach. Jedným z opatrení by malo byť aj vytváranie lepších podmienok pre zamestnávanie osôb so zdravotným postihnutím v cestovnom ruchu.

Z predloženého materiálu vyplýva, že Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky má v najbližších rokoch pre osoby so sluchovým a zrakovým postihnutím viac sprístupniť slovenské audiovizuálne diela a poskytnúť im bezbariérový vstup na kultúrne a umelecké podujatia. Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky sa bude snažiť o zlepšenie celkovej zdravotnej starostlivosti, dostupnosti genetických a biochemických vyšetrení či vytvorenie registrov pacientov so zriedkavými chorobami s možnosťou prepojenia na európske registre.

2147787988.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Od septembra 2025 by malo Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky zabezpečiť žiakom s ľahkým mentálnym postihnutím možnosť získať nižšie stredné vzdelanie. V rámci národného programu má Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky vypracovať aj návrh novely antidiskriminačného zákona na základe zdravotného postihnutia osôb vo všetkých oblastiach života či predložiť zákon o rodine, kde rodič s obmedzenou spôsobilosťou na právne úkony nebude vylúčený z výkonu rodičovských práv a povinností, ale iba obmedzený v určitom rozsahu.


Súvisiaci článok
Moderné sanitné vozidlá s pokročilou technikou dostanú aj záchranári v okrese Žilina
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť