Nedeľa 15. 09. 2024 13:41:54 | Meniny má Jolana

Večery plné pohody: Týchto 10 filmových tipov vám spríjemní začiatok jesene

Jeseň je ideálnym obdobím na pohodové večery strávené pri dobrých filmoch. Keď sa dni skracujú a vonku začína byť chladnejšie, nie je nič lepšie ako sa zabaliť do teplej deky, uvariť si šálku horúceho čaju a ponoriť sa do sveta filmových príbehov. Prinášame vám zoznam 10 filmov, ktoré by ste si nemali nechať ujsť na začiatku jesene.

Juliana Krčulová|2. september 2024|17:00:20

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
15 tipov na strašidelné halloweenske filmy. Tieto by ste rozhodne nemali vynechať
Čítajte viac >

Farebné lístie padajúce zo stromov a jemný dážď za oknom vytvárajú dokonalú atmosféru na sledovanie obľúbených filmov. Či už máte radi romantické komédie, napínavé thrillery alebo rodinné animáky, jeseň ponúka nekonečné možnosti na filmové večery plné pohody a relaxu.

Naša top 10:

Halloween (1978): Halloween: Predvečer Sviatku Všetkých svätých

Pre fanúšikov hororov sme nemohli zvoliť ikonickejší film ako kultový Halloween od Johna Carpentera. Tento film je jedným z najvýznamnejších diel svojho žánru a zároveň položil základy pre sub-žáner slasher hororov.

Tajomný maskovaný vrah Michael Myers uniká z psychiatrickej liečebne a začína svoju krvavú púť jesenným mestečkom Haddonfield. Výnimočná atmosféra, skvelé herecké výkony a napätie až do poslednej minúty. Za zmienku stojí aj druhý diel, následne Halloween H20 a úspešný Halloween z roku 2018, ktorý priamo nadväzuje na prvý diel.

Ghostbusters (1984): Krotitelia duchov

Krotitelia duchov sú jednoducho legendou, ktorú musíme spomenúť. Nie je to však len z povinnosti alebo rešpektu k známemu kultu, hororová komédia Ivana Reitmana je aj dnes skvelou zábavou, ktorá sa právom stala neoddeliteľnou súčasťou pop kultúry. Okrem iného inšpirovala aj úspešný seriál Stranger Things.

Príbeh troch excentrických parapsychológov, ktorí začnú v New Yorku chytať premnožených duchov, ponúka výbornú atmosféru, humor, skvelých hercov a množstvo vyberaných nápadov.

When Harry Met Sally (1989): Keď Harry stretol Sally

Keď sa Harry a Sally prvýkrát stretnú, vôbec si nesadnú a vzájomne si lezú na nervy. Napriek tomu sa medzi nimi postupne vytvorí priateľstvo, ktoré môže prerásť do niečoho viac. Hoci príbeh nie je veľmi originálny, vynahrádza to sviežim humorom a vynikajúcimi hereckými výkonmi Meg Ryan a Billyho Crystala. Film Roba Reinera získal päť nominácií na Zlatý glóbus a jednu nomináciu na Oscara.

3016.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Dead Poets Society (1989): Spolok mŕtvych básnikov

Na chlapčenskej akadémii vo Vermonte začína nový školský rok a medzi učiteľmi sa objavuje aj nový pedagóg John Keating. Jeho netradičné metódy prebúdzajú v študentoch vášeň pre poéziu, slobodu a nezávislé myslenie.

V prísne uniformnom prostredí akadémie však tento prístup môže naraziť na odpor. *Spolok mŕtvych básnikov je herecky brilantný film, ktorý vás emocionálne zasiahne a dojme. Vynikajúci Robin Williams v hlavnej úlohe získal za svoj výkon nomináciu na Oscara aj Zlatý glóbus. Film získal štyri oscarové nominácie, z ktorých jednu premenil na sošku za najlepší scenár.

Hocus Pocus (1993): Hókus pókus

Hocus Pocus je americká fantasy rodinná komédia z roku 1993, ktorú režíroval Kenny Ortega. Príbeh sleduje tri zlomyseľné čarodejnice, ktoré sú neúmyselne vzkriesené tínedžerom Maxom v Saleme počas Halloweenu. Čarodejnice sa snažia získať nesmrteľnosť tým, že vysávajú životnú silu detí, zatiaľ čo Max, jeho sestra Dani a ich kamarátka Allison sa ich snažia zastaviť. Zaujímavosť: Film sa každoročne v Spojených štátoch amerických vysiela presne 31. októbra.

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004): Harry Potter a väzeň z Azkabanu

Tretí diel zo série o Harry Potterovi je jedným z najviac oceňovaných filmov celej série. Dej sa odohráva počas nádherne pochmúrneho jesenného obdobia a nechýba v ňom mágia, trollovia ani oslava Halloweenu. Tento film je ideálny na sledovanie v septembrových dňoch a určite poteší každého fanúšika kvalitnej fantasy. Režisér Alfonso Cuarón opäť dokázal svoje majstrovstvo.

155094.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Tim Burton's Corpse Bride (2005): Mŕtva nevesta Tima Burtona

Mŕtva nevesta od Tima Burtona patrí bezpochyby k jeho najlepším dielam. Úžasná stop-motion čierna komédia s prvkami muzikálu rozpráva príbeh mladíka Victora, ktorý si omylom vezme za manželku sympatickú krásku Emily. Problém je, že Emily je už nejaký čas mŕtva. Skvelé postavy, animácia, humor a emócie. Všetko tu funguje presne tak, ako má.

Lady Bird (2017)

Výborná coming-of-age dramédia od debutujúcej režisérky Grety Gerwig nám predstavuje mladú študentku Christine, ktorá navštevuje katolícku školu v Kalifornii. Christine však túži stať sa umelkyňou a neustále rebeluje proti svojmu okoliu.

Film zaujme autentickým zobrazením problémov dospievania, vynikajúcou Saoirse Ronan v hlavnej úlohe a inteligentným scenárom, ktorý čiastočne vychádza z Gerwigových vlastných skúseností. Ideálny „feel-good film“ na jesenné dni. Film získal päť nominácií na Oscara.

Coco (2017)

Animovaný film od Pixaru, ktorý rozpráva príbeh mexického chlapca Miguela, ktorý sníva o tom, že sa stane hudobníkom aj napriek tomu, že jeho rodina má zvláštny zákaz hudby. Miguel sa nečakane ocitne v krajine mŕtvych, kde sa vydáva na neobyčajnú cestu za tajomstvami svojej rodiny.

86106.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Joker (2019)

Arthur Fleck, skrachovaný komediant, sa už dlho pohybuje na tenkej hranici medzi realitou a šialenstvom. Jedného dňa, oblečený ako klaun, sa potuluje ulicami Gotham City a dostáva sa do konfliktu s brutálnymi zlodejmi. Udalosti sa začnú rýchlo zhoršovať a naberajú hrozivé rozmery.

Opustený Fleck čoraz viac prepadá do hlbín šialenstva a postupne sa mení na ikonického zločinca, ktorého svet čoskoro spozná pod menom Joker.

Tieto filmy vám určite spríjemnia jesenné večery a naladia vás na tú správnu atmosféru. Ktorý z nich si plánujete pozrieť ako prvý?


Súvisiaci článok
Spomienky na bezstarostné detstvo. Audio kazety zažívajú svoj návrat, toto je ich technologický príbeh
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť