Štvrtok 25. 04. 2024 16:44:07 | Meniny má Marek

Dom odborov Žilina oslavuje šesťdesiate narodeniny! Jeho výstavba začala už v roku 1958

Dom odborov, pôvodne na Námestí Ľ. Štúra, dnes na ulici Antona Bernoláka, je centrom kultúrneho a spoločenského života Žilinčanov. Patrí medzi významné žilinské stavby, o čom svedčí aj zaradenie medzi pamätihodnosti mesta. Aktuálne v budove sídli bezmála sto firiem podnikajúcich v rôznych oblastiach, ako aj viaceré umelecké školy, ktoré ponúkajú tanečné, hudobné a iné mimoškolské činnosti pre deti. Výstavba Domu odborov začala v roku 1958 na základe projektu, ktorý vypracoval žilinský akademický architekt Ferdinand Čapka, pričom začiatok činnosti je datovaný na 26. mája 1963. Foto: Facebook / Dom odborov, spol. s r. o.

Juliana Krčulová|30. máj 2023|11:49:58


Súvisiaci článok
Kultúrne podujatia tento týždeň: Ružomberský jarmok si nemôžete nechať ujsť
Čítajte viac >

Podľa konateľa Domu odborov, Ladislava Hrnčiara, projekt prvého žilinského sídliska, ktoré tvoria Hliny I. až VIII., vypracoval žilinský akademický architekt Ferdinand Čapka. Zároveň projekčne spracoval víťazný návrh na budovu Krajského odborového domu, ktorého výstavba začala v roku 1958. V interiéri budovy boli podľa historika Jozefa Moravčíka umiestnené vitráže od Fera Kráľa a umelecké diela Rudolfa Uhra. Do prevádzky bola budova uvedená 29. apríla 1960 a slúžila na uskutočňovanie festivalov, záujmovo-umeleckých činností, premietania filmov a zároveň plnila funkciu krajského sídla odborov.

WWW_tikzilina_eu_3a6756090b.jpeg Foto: TIK mesta Žilina

„Dnešný Dom odborov postavený na bývalom námestí Ľudovíta Štúra, predtým Leninovom námestí a ešte predtým Námestí Krajskej odborovej rady sa stal centrom kultúrneho a spoločenského života Žiliny. Nachádza sa v ňom estrádna hala, veľká scéna, ktorá slúži aj ako kinosála, malá scéna, niekoľko klubových miestností pre výstavné, konferenčné, prednáškové aj spoločenské účely. Okrem toho denný bar aj bufet. V časti budovy dlhé roky sídlil Okresný výbor Komunistickej strany Slovenska, až kým sa nepresťahoval do novej budovy postavenej práve pre OV KSS. Potom tu krátko pôsobil aj Mestský národný výbor, kým sa po zrušení OV KSS nepresťahoval do jeho budovy, kde pôsobí dodnes. Dom odborov mal kapacitu 1350 miest a za desať rokov jeho pôsobnosti čiže od roku 1963 do roku 1973 sa tu uskutočnilo 77 351 akcií, ktoré navštívilo viac ako 4 milióny ľudí. Všetky podujatia za uvedené roky navštívilo viac ako 6,2 milióna návštevníkov,“ uviedol historik Jozef Moravčík pre Turistickú informačnú kanceláriu mesta Žilina.

O rozsiahlej rekonštrukcii Domu odborov Žilina, ktorá prebehla v roku 2010, sa pre redakciu SP 21 vyjadril konateľ Ladislav Hrnčiar v našej pravidelnej rubrike 100 stavieb Žilinského kraja.

„V máji roku 2010 začala rozsiahla rekonštrukcia Domu odborov, ktorá bola ukončená v novembri toho istého roku. Počas rekonštrukcie získala budova domu odborov nový šat a vzhľadovo zapadla medzi okolité novopostavené budovy. Rekonštrukcia nebola jednoduchá, vzhľadom na to, že sa do budovy takmer 50 rokov neinvestovalo, to znamená, že muselo dôjsť k výmene okien, dverí, travertínu, fasády, celkovej rekonštrukcií sociálnych zariadení. Úpravou prešlo v tom období aj parkovisko nachádzajúce sa za budovou Domu odborov,“ uviedol pre redakciu SP 21 Hrnčiar.

velkascena4_c49d2c72e8.jpg Foto: WWW domodborov.sk

Ďalšia rekonštrukcia budovy prišla v roku 2019.

„Dom odborov investoval do modernizácie technického vybavenia oboch sál. Nákup moderných inteligentných svetiel, skenerov, ozvučenia, nového svetelného pultu priblížili vybavenie sály aktuálnym technickým požiadavkám. Boli plánované mnohé ďalšie investície a opravy, avšak s príchodom pandémie súvisiacej s ochorením COVID-19, boli naše príjmy výrazne znížené, keďže nebolo možné v zmysle opatrení uskutočniť plánované podujatia,“ priblížil rekonštrukciu Hrnčiar.

Dom odborov Žilina sa taktiež teší aj zo spolupráce so Súkromnou strednou odbornou školou, ktorá našla sídlo práve v priestoroch ich budovy, a ktorej študenti praxujú priamo v priestoroch zrekonštruovanej reštaurácie.

„Tá prešla kompletnou rekonštrukciou, po ktorej sa z nej stala moderná klimatizovaná reštaurácia prepojená s vestibulom pred Estrádnou sálou. V tejto sále sa usporadúvajú mnohé spoločenské eventy - stužkové, svadby, plesy, firemné akcie, rôzne medzinárodné dni, veľtrhy, burzy, výročia, konferencie, školenia, ale aj hudobné koncerty s kapacitou tisíc osôb,“ ozrejmil konateľ Domu odborov v Žiline.

restika1_3d9ec2341e.jpg Foto: WWW domodborov.sk

347432834_1603306103502112_1543048582369785961_n.jpg Foto: Facebook / Dom odborov, spol. s r. o.


Súvisiaci článok
100 stavieb Žiliny: Budova Domu odborov (FOTOGALÉRIA + ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť