Štvrtok 25. 04. 2024 17:58:41 | Meniny má Marek

Kultúrne podujatia tento týždeň: Ružomberský jarmok si nemôžete nechať ujsť

Nový týždeň prináša vždy nové kultúrne podujatia. Poďte si pozrieť prehľad tých najlepších akcií v Žilinskom kraji počas týždňa od 29. mája do 4. júna 2023. ILUSTRAČNÉ FOTO: Facebook/Mesto Ružomberok

Radka Kostánová|29. máj 2023|09:45:09


Súvisiaci článok
V Múzeu kysuckej dediny zvalili máje pri základnom kameni a obytnom dome Do Rybov (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Oddych: Letná čitáreň v parku, 29.05.2023 od 7:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Máme pre vás dobrú správu. Krajská knižnica v Žiline informuje, že letná čitáreň v Literárnom parku za knižnicou je už otvorená. Môžete v nej čítať dennú tlač a knihy na čerstvom vzduchu. Literárny park za knižnicou má slúžiť čitateľom a návštevníkom knižnice na oddych, deťom a mamičkám ako bezpečné miesto na hranie, dospelým na príjemné posedenie s priateľmi, a to priamo pod korunami stromov alebo na terase letnej čitárne. Nech sa páči, navštívte ju hocikedy.

letna citaren, zdroj = kniznica.jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Predstavenie: Hľadanie spomienok, 29.05.2023 o 17:00 hod. v Dome kultúry, Liptovský Mikuláš

Mesto Liptovský Mikuláš pozýva všetkých milovníkov dokumentov na hraný dokumentárny film o Agneše Urbanovej rod. Šándorovej od Veroniky Homolovej - Tóthovej. Vstup je voľný, ale kapacita je obmedzená.

Festival: Festival inovácií IRR 2023, 30.05.2023 o 13:00 hod. v Novej synagóge, Žilina

V Novej synagóge bude v utorok prebiehať festival inovácií ako komplexné podujatie, ktoré podporuje vznik inovatívnych riešení pre lepší život v žilinskom regióne. Pridajte sa teda aj vy a zistite, ako môže vaše podnikanie, či komunita profitovať z inovácií. Bližšie informácie nájdete na tomto odkaze.

festival inovacii, zdroj = FB INOVIA .jpg FOTO: Facebook/INOVIA

Kino na Stanici: Modrý kaftan, 30.05.2023 o 17:00 a 20:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Tento týždeň sa bude kino na Stanici venovať téme lásky. Príbeh Modrý kaftan rozpráva o marockom obchodíku s odevmi, kde sa bude odohrávať dejisko nečakaného milostného trojuholníka v subtílnom a krehkom príbehu o rôznych podobách lásky. Vstupné stojí 6,00 €.

kino na stanici, zdroj = stanica.png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Koncert: Vojta Nedvěd s kapelou hrajú najväčšie hity Nedvědovcov, 30.05.2023 o 18:30 hod. v Kultúrnom dome, Ružomberok

Mesto Ružomberok pozýva na koncert Vojtu Nedvěda s kapelou. Na koncerte zahrajú najväčšie hity Nedvědovcov. Ako píšu na svojom oficiálnom webe, Nedvědovci sú najvýznamnejšie osobnosti a legendy českého country, folku a trampskej piesne. Vstupné stojí 17,00 €.

vojta nedved, zdroj = mesto ruzomberok.jpg FOTO: Mesto Ružomberok

Koncert: Benefičný koncert 2023, 31.05.2023 o 18:00 hod. v Dome odborov, Žilina

Dom odborov srdečne pozýva na tradičný Benefičný koncert Regionálneho centra autistov, ktorý sa uskutoční v stredu o 18:00 hod. v priestoroch Veľkej scény Domu odborov v Žiline. Tento rok Žilinu poctia svojou návštevou Sima Magušinová, V8 Band a Queenshow - Queen live music, ktorá Vás vtiahne svojim hudobným prevedením a zvukom skladieb legendárnej skupiny Queen. Vstupné stojí 15,00 €.

beneficny koncert, zdroj = dom odborov.jpg FOTO: Dom odborov

Divadlo: Prachy!, 31.05.2023 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

V tejto divadelnej hre je všetko možné. Ide o tragikomédiu o peniazoch. O tom, aký je život s nimi, no aj bez nich. Avšak, keď sa hlbšie ponoríte, zistíte, že hra odráža globálnu ekonomickú krízu, ktorá zasiahla všetkých ľudí od roku 2008. Lístok na predstavenie stojí 12,00 €.

Podujatie pre deti: Deň detí v parku SNP, 01.06.2023 o 14:00 hod. v Parku SNP, Žilina

V našom minulom článku sme vás informovali, že mesto Žilina si pre všetkých malých obyvateľov pripravilo podujatie Deň detí. Tešiť sa môžete na záchranárske psíky, balóny, zmrzlinu, tvorivú dielničku, súťaže s odmenou, maľovanie na tvár a mnoho iného. Nudiť sa určite nebudete.

den deti, zdroj = mesto zilina.jpg FOTO: Mesto Žilina

Koncert: Honza Nedvěd ml. a příbuzní, 01.06.2023 o 18:00 hod. v Dome kultúry, Liptovský Mikuláš

V Liptovskom Mikuláši sa môžete tešiť aj na skvelý koncert Honzy Nedvěda, na ktorom zaznejú stará, no aj nové - autorské hity. Budete počuť skladby od Nedvědovcov, skupiny Příbuzní, Spirituál Kvintet, či Brontosaurů, ale vypočujete si aj veľa nových autorských hitov, ktoré budú postupne s kapelou vydávať. Vstupné stojí 17,00 €.

honza nedved, zdroj = mikulas.png FOTO: Mesto Liptovský Mikuláš

Divadlo: Rozhovor s členkou kultu, 01.06.2023 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Aj tento týždeň sa dočkáte predstavenia Rozhovor s členkou kultu. Budete vidieť a aj počuť šesť žien, unavených či znechutených systémom dnešnej spoločnosti. Tie unikajú do rozpadajúcich sa chatiek bývalého pionierskeho tábora kdesi v lese, s nádejou v učenie N., ktoré ale žiadnym učením nie je. Ocitnú sa na mieste, od ktorého očakávajú zázrak – porozumenie zmyslu svojho života. Texty balansujú na krehkej deliacej čiare klišé, skutočných obáv a hlbokých právd, ktorým sa ľudia vysmievajú, hoci by ich najradšej sami žili. Lístok stojí 12,00 €.

Prednáška: Dobré prohry - Kdy neúspěchy pomáhají, 01.06.2023 o 19:00 hod. v Dome odborov, Žilina

Celkom netradične sa môžete 1. júna tešiť na prednášku o neúspechoch. Verte, či nie, aj tí najúspešnejší ľudia sa priznávajú, že majú oveľa viac neúspechov ako úspechov. Akurát u nich tie kladné výsledky menšieho počtu úspechov „prebijú“ neúspechy. Ak sa chcete naučiť, ako môžu neúspechy pomôcť k osobnému rastu, zavítajte na prednášku. Je určená pre všetkých, ktorí sa chcú vo svojom živote posunúť ďalej, ktorí si chcú zjednodušiť život a aj pre tých, ktorí chcú zvýšiť svoju odolnosť voči stresu. Vstupné stojí 19,90 € a 23,90 €.

dobre prohry, zdroj = dom odborov.jpg FOTO: Dom odborov

Podujatie: Ružomberský jarmok, 02.06.2023 - 03.06.2023 na Námestí A. Hlinku, Ružomberok

Mesto Ružomberok pozýva všetkých nadšencov dobrej hudby a kultúry na tradičný ružomberský jarmok. Čaká na vás skvelý program, výborní hudobní hostia, ukážky remesiel, program a tvorivé dielne pre deti, jedlo, pitie a priestor na stretnutie s priateľmi. Program nájdete na tomto odkaze.

ruzombersky jarmo, zdroj = mesto ruzomerok.jpg FOTO: Mesto Ružomberok

Koncert: Jadranka 25 a hostia, 02.06.2023 o 18:00 hod. v Dome odborov, Žilina

Dom odborov pozýva v piatok na koncert Jadranky. „Prvá slovenská speváčka balkánskych piesní Jadranka oslavuje svojich 25. rokov na hudobnej scéne. Práve v roku 1998 vstúpila po prvýkrát do nahrávacieho štúdia SEMEŠ Recording v Čachticiach a od vtedy zabáva nielen slovenské a české publikum,“ približuje na svojom webe. Vstupné stojí 12,00 €, 13,00 € a 11,00 € podľa miesta.

jadranka, zdroj = dom odbrovo .jpg FOTO: Dom odborov

Divadlo: Deň, keď som ja už viac nebol ja, 02.06.2023 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

V Mestskom divadle sa tento týždeň môžete tešiť aj na inscenáciu o magickej každodennosti, stereotype a túžbe, ktorú v rutine každý ukrývame. Aj v bežnej situácii, ako sú raňajky otca so synom, sa môže nájsť niečo zvláštne. Ak ste zvedaví, čo také sa môže stať, príďte si vychutnať predstavenie. Lístok stojí 12,00 €.

Výstava: Kde bolo, tam bolo..., 03.06.2023 - 15.10.2023 na hrade Strečno

Považské múzeum pozýva počas leta všetkých návštevníkov na novú výstavu. Prehliadku v letných mesiacoch spríjemní od 3. júna výstava Kde bolo, tam bolo, ktorej autorom je Ondrej Zimka 4. Umelec sa venuje komornej i monumentálnej sochárskej tvorbe a maľbe. Zúčastnil sa na viacerých individuálnych a kolektívnych výstavách doma aj v zahraničí a jeho diela sa nachádzajú v početných verejných i súkromných zbierkach. V roku 2005 dokonca získal ako prvý mladý autor Cenu Gerarda H. Meuelensteena. Informuje o tom Považské múzeum na svojej stránke.

vystava kde bolo tam bolo, zdroj = pmza.jpg FOTO: PMZA

Podujatie: Burza kníh, 03.06.2023 od 9:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Ako vždy, tak aj teraz sa môžete tešiť na burzu kníh v knižnici, ktorá sa uskutočňuje pravidelne prvú sobotu v mesiaci. Máte aj vy doma veľa kníh a neviete čo s nimi? Patríte medzi tých, ktorí vybrané knihy už dlhšie zháňajú? Burza kníh tento problém vyrieši. Cenu za svoje knihy, ktoré donesiete, určíte vy, organizátori len ponúknu príležitosť a priestor. V rámci Burzy kníh budú na predaj aj vyradené knižné tituly z knižnice. Skvelá príležitosť získať niečo špeciálne.

burza knih, zdroj = kniznica.jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Podujatie: Lúčnica - Koločas, 03.06.2023 o 19:00 hod. v Dome odborov STROJÁR, Martin

Obľúbená Lúčnica prichádza s novým programom! S predstavením Koločas zavíta tento týždeň do miest Martin a Liptovský Mikuláš. Predstaví vám príbeh muža a ženy v kolobehu života a času, vyrozprávaný v metaforách výročných obradov, ktorý na princípe tanečného divadla ukazuje ideály človeka, keď pomocou viery v magickú silu obradov, dobro víťazí nad zlom a láska prekonáva smrť. Vstupenka stojí 24,00 €.

V Liptovskom Mikuláši sa podujatie uskutoční 4. júna o 18:00 hod. v Dome kultúry.

lucnica, zdroj = mikulas.jpg FOTO: Mesto Liptovský Mikuláš

Koncert: tvorbYOmladiny III, 03.06.2023 o 19:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Tento netradičný koncert ste už na Stanici mali možnosť zažiť. Preto vám organizátori prinášajú ďalšiu dávku skvelých mladých hudobníkov a tentokrát dúfajú, že to bude open air (v prípade priaznivých okolností a predovšetkým počasia…). Stanica Žilina-Záriečie informuje, že večer akustickou gitarou otvorí Matúš Oravec, energiu ďalej rozprúdia Fall & fell – chalani z Čiech, Tapes z Bratislavy prepoja rôzne žánre aj so štipkou improvizácie a na záver čosi pridajú už známe čerešničky Cherries & Therapy. Vstupné stojí 7,00 €.

tvorbyomladiny, zdroj = stanica.png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Divadlo: Triky, fet a makači, 03.06.2023 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Túto sezónu ste už mali možnosť vidieť Triky, fet a makači, no asi vám nestačilo. Už ste si zvykli na to, že gangsterská komédia Triky, fet a makači, je stálicou v Mestskom divadle? Inscenácia o priateľstve, zúfalých časoch a honbou za peniazmi, vo vás zanechá veselú náladu a naladíte sa pozitívne na víkend. Lístok stojí 12,00 € pre jednu osobu.

Divadlo: ZkuFraVon - Lakiho mestečko, 04.06.2023 o 11:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Na Stanici sa tento víkend odohrá aj divadelné predstavenie pre deti. Inscenácia Lakiho mestečko Vás prevedie mestom ako ho nepoznáte. Miesta, ktoré sú na prvý pohľad nudné, odkryjú svoje fantastické príbehy. A vy sa na svoje mesto možno tiež už budete pozerať inak. Dĺžka predstavenia: cca 55 min, pre rodičov a deti od 4 rokov. Informujú o predstavení organizátori podujatia. Vstupné stojí 5,00 €.

divadlo zkufravon, zdroj = stanica .png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie


Súvisiaci článok
Feratu na Martinské hole opravujú, aby mohla 1. júna privítať turistov. Osadili aj búdku prvej pomoci
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť