Piatok 26. 04. 2024 17:54:56 | Meniny má Jaroslava

V kostole v Oravskej Lesnej požehnali nové vitráže

Tajomstvá svätého ruženca sú motívom nových vitráží, ktoré zdobia kostol v Oravskej Lesnej. Na dielo sa vyzbierali veriaci ešte v roku 2019, no pre pandémiu sa z neho tešia až teraz. FOTO: Peter Dobrovič

D U|1. jún 2022|19:52:57


Súvisiaci článok
Keď ich stavali, nepoužili ani jediný klinec. Unikátne drevené kostoly dodnes stoja aj v našom kraji
Čítajte viac >

Vitráže sú namontované a už aj slávnostne požehnané. „Motívom vitráží sú tajomstvá svätého ruženca. Ich obrazmi sú ozdobené vysoké okná po oboch stranách kostola. Po pravej strane kostola je bolestný a slávnostný ruženec, sfarbený v červených odtieňoch. Po strane ľavej je vyobrazený radostný ruženec a ruženec svetla. Tu prevláda svetlo modrá farba, kvôli lepšiemu presvetleniu kostola,“ uviedol Peter Dobrovič, farský administrátor pre Lesnianske noviny.

IMG_0463.jpg

Podľa jeho slov vitráže na mieru zhotovila firma Krzysztofa Paczku a Andrzeja Cwilewicza z Krakova. Obrazy tajomstiev ruženca kreslil Maciej Kauczyński z Krakova. „S ich vitrážami sa môžeme stretnúť aj v kostoloch v Námestove a Dolnom Kubíne. Nech ich Pán Boh obdarí svojou milosťou a požehnaním, i pevným zdravým, aby sa mohli aj naďalej cez svoje diela dotýkať sŕdc veriacich,“ dodáva Dobrovič.

Nový doplnok kostola očaril aj veriacich. „Hoci je teraz trochu menej svetla v kostole, je to niečo prekrásne. Úplne to zmenilo ten kostol. Treba to vidieť naživo,“ hovorí Mária z Oravskej Lesnej.

IMG_0464.jpg

IMG_0465.jpg

IMG_0466.jpg

IMG_0468.jpg


Súvisiaci článok
Múzeum slovenskej dediny Martin: Takto nejako žili naše babičky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť