Pondelok 06. 05. 2024 23:49:15 | Meniny má Hermína

Inovatívni lídri v Žilinskom kraji: SmartBooks a Slovenský Červený kríž získali významné ocenenie

V Novej Synagóge v Žiline sa vo štvrtok 25. apríla uskutočnilo odovzdávanie cien finalistom súťaže Inovácia Žilinského kraja 2023. Do 16. ročníka súťaže bolo prihlásených 40 projektov.

Radka Kostánová|26. apríl 2024|12:30:03

Zdroj: zilinskazupa.sk

Súvisiaci článok
Staromestské slávnosti v Žiline budú plné noviniek. Na svoje si prídu všetky vekové kategórie
Čítajte viac >

Inovácia Žilinského kraja 2023

Vo štvrtok 25. apríla sa v žilinskej Novej synagóge uskutočnilo odovzdávanie cien finalistom súťaže Inovácia Žilinského kraja 2023. Informovala o tom Eva Lacová, hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja, a dodala, že súťaž bola formou verejného ocenenia inovatívnych podnikateľov a organizácií pôsobiacich v Žilinskom samosprávnom kraji. Účastníci mohli prihlasovať svoje projekty do jednej z dvoch kategórií: „Inovatívna firma alebo startup“ a „Regionálna inovácia.“

Vo finále si však našlo miesto len 5 najlepších projektov z každej kategórie, ktorí zároveň dostali príležitosť prezentovať svoj projekt na podujatí „Festival inovácií" v žilinskej synagóge. O víťazoch rozhodla odborná porota, ktorá hodnotila stupeň inovácie, ekonomické prínosy, trhové šance, sociálno-ekonomický dopad na región a udržateľnosť projektu.

440058672_758679346400376_5103921576970201254_n.jpg Zdroj: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj

Inovatívna firma alebo startup

Kategória Inovatívna firma alebo startup bola určená pre inovatívnych lídrov z radu malých mikropodnikov, malých a stredných podnikov sídliacich v Žilinskom kraji a pre živnostníkov. Ako priblížila Lacová, prihlásilo sa do nej 19 subjektov a medzi finalistami boli projekty SmartBooks, a.s. – inteligentné učenie, ECOPLANET SLOVAKIA, s.r.o. – Koreňové čistiarne odpadových vôd, ProLex – Virtuálny právnik, Greenlogy GreenShare – revolúcia v darovaní prebytočnej elektriny, KROS a.s. - Digitálna kancelária.

„Víťazom na však sa stal SmartBooks, a.s. – gamifikácia vzdelávania: „Vesmírne preteky“. SmartBooks, ako jediná platforma na Slovensku, prináša učenie s využitím herných prvkov pre všetky predmety a ročníky, transformuje tradičné vzdelávanie do angažujúcej a motivujúcej formy. Aplikácia umožňuje učiteľom a rodičom monitorovať pokrok žiakov a efektívne adresuje problémy ako nízka motivácia, odpor k tradičným metódam a školská úzkosť," doplnila hovorkyňa kraja.

Hlavnou inováciou je interaktívna hra - „Vesmírne preteky“, kde žiaci súťažia a učia sa prostredníctvom riešenia úloh.

53678757744_a72a8a6a4f_k.jpg Zdroj: zilinskazupa.sk

Regionálna inovácia

Do tejto kategórie sa mohli prihlasovať miestne samosprávy, mikroregióny, záujmové alebo občianske združenia, či subjekty, ktorých činnosť má dopad na regionálny rozvoj. Z 21 prihlásených postúpili do finále v kategórii „Regionálna inovácia“ SimEdu – Simulačno – Edukačné centrum Slovenského Červeného kríža, obec Partizánska Ľupča – Architekti komunite, Architektonický workshop, Ovčín,s.r.o. – športové a kultúrne centrum, Úsmev prosím, o.z. – Rovnosť príležitostí: Voľnočasové aktivity pre ľudí so zdravotným znevýhodnením, Oravská knižnica A. Habovštiaka v Dolnom Kubíne – Predsudky.

Víťazom kategórie Regionálna inovácia sa stal projekt SimEdu – Simulačno-Edukačné centrum Slovenského Červeného kríža, Územný spolok Žilina. Simulácia kritických stavov vyžadujúcich rýchly a efektívny zásah sa stala neoddeliteľnou súčasťou výučby prvej pomoci či urgentnej zdravotnej starostlivosti a intenzívnej medicíny.

„SimEdu vzniklo ako odpoveď na potreby praktického vzdelávania a simulácií v regióne v oblasti prvej pomoci či urgentnej medicíny. Centrum ponúka široké možnosti kurzov pre laikov, študentov, ako aj záchranárov z praxe či členov integrovaného záchranného systému," skonštatovala Lacová.

Víťazi si odniesli finančnú výhru vo výške 2 000 eur, služby spoločnosti INOVIA v hodnote do 1 500 eur na ďalší rozvoj svojich projektov a dizajnové ocenenie vo forme sklenenej plastiky.

Vlastimil Kocián, riaditeľ INOVIA sa o súťaži vyjadril: „Som veľmi rád, že nová koncepcia súťaže prilákala viac súťažiacich ako v minulých ročníkoch. Mnohé z projektov majú potenciál inšpirovať ďalšie firmy, startupy a spoločensky prospešné organizácie a zároveň ukazujú rastúci inovačný potenciál nášho kraja. Som presvedčený, že o viacerých z nich ešte budeme počuť – v tom pozitívnom zmysle slova. Spoločne s kolegami z inovačného centra INOVIA pomôžeme všetkým účastníkom sa viac zviditeľniť – aj nad rámec nášho regiónu.“

Gratulujeme!


Súvisiaci článok
Veľké zmeny v Žiline. Mesto plánuje revitalizáciu vnútroblokov a dostupné bývanie pre ohrozené rodiny
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť