Pondelok 06. 05. 2024 15:27:30 | Meniny má Hermína

Veľké zmeny v Žiline. Mesto plánuje revitalizáciu vnútroblokov a dostupné bývanie pre ohrozené rodiny

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline odobrili návrhy na ďalšie projekty. Ich predmetom je revitalizácia troch vnútroblokov či zabezpečenie dostupného bývania. Na pláne je taktiež obnova chodníkov s vodozádržným systémom.

Daniel Jurčík|26. apríl 2024|08:45:58

Zdroj: Mesto Žilina

Súvisiaci článok
V Predmieri takmer po 100 rokoch obnovili aleju stromov. Vysadili desiatky ovocných drevín
Čítajte viac >

Ako uviedla Zuzana Ondrášová z odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou mesta, počas utorkového rokovania Mestského zastupiteľstva v Žiline bolo schválených päť investičných projektov. Vnútroblok na Lichardovej ulici sa dočká revitalizácie za 979-tisíc eur, ktorá zahŕňa nové pešie chodníky a zelené námestie pred školou. Športové ihrisko doplnia workoutové prvky či priestor na hranie petangu. Asfaltový povrch parkoviska bude v rámci ekologickej alternatívy nahradený zatrávňovacou dlažbou.

„Súčasťou návrhu projektu pre vnútroblok na Jarnej ulici je detské ihrisko s hojdačkami, pieskoviskom, hracím domčekom či dokonca lezeckou stenou a trampolínou. V parku by mal byť vybudovaný mlatový bežecký chodník, ktorý je ekologickou alternatívou asfaltu a betónu,“ priblížil ďalšie zmeny žilinský primátor Peter Fiabáne. Cena za realizáciu je odhadovaná na viac ako milión eur, účasť mesta predstavuje 8% zo sumy. Vnútroblok na Čajakovej ulici na sídlisku Hliny IV sa tiež dočká vylepšenia za 128-tisíc eur. Nachádzajú sa tam dve stojiská s ôsmimi parkovacími miestami, pričom výsledkom má byť navýšenie ich počtu o dve.

Sprístupnili nájomné bývanie

Poslanci odsúhlasili záujem mesta zapojiť sa do výzvy, ktorej účelom je istota dostupného nájomného bývania pre ohrozené skupiny obyvateľstva. Projekt by mohol podľa odhadov zachrániť 20 rodín pred stratou domova. Náklady by mali predstavovať 500-tisíc eur. Nenávratný príspevok z fondov Európskej únie predstavuje 85% z tejto sumy, zvyšok bude uhradený zo štátneho rozpočtu.

Mesto sa snaží pomôcť obyvateľom zvládať zmeny klímy. Plánuje preto investovať vyše 466-tisíc eur do rekonštrukcie chodníkov, aby vytvorilo prostredie na vybudovanie vodozádržných systémov i na zvýšenie podielu zelene. „Navrhnuté opatrenia, ako sú vodozádržné systémy a zvýšenie podielu zelene, pomôžu ochladzovať prostredie, zachytávať alergény a nečistoty v ovzduší a zmierňovať prúdenie vzduchu, vďaka čomu sú teplotné straty v budovách nižšie,” uviedol primátor Žiliny Peter Fiabáne.


Súvisiaci článok
Jedna z najkrajších horských cyklotrás na Slovensku sa chystá na veľkolepú premenu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť