Nedeľa 05. 05. 2024 21:51:35 | Meniny má Lesia, Lesana

Jedna z najkrajších horských cyklotrás na Slovensku sa chystá na veľkolepú premenu

Úsek zo Smrekovice na Vlkolínske lúky, ktorý už teraz láka cyklistov svojou krásou a výhľadmi na Veľkú Fatru, sa stane ešte atraktívnejším.

Juliana Krčulová|24. apríl 2024|08:00:22

Zdroj: Koláž Žilina SP21/budcyklista.sk

Súvisiaci článok
Žilinskí pamiatkari žiadajú o pomoc. Snažia sa zistiť viac o histórii tohto objektu
Čítajte viac >

Trasa vedúca zo Smrekovice na Vlkolínske lúky, známa svojimi dych berúcimi scenériami a panoramatickými výhľadmi na majestátnu Veľkú Fatru, sa pripravuje na zveľadenie. Bližšie sa téme venovala redakcia Ružomberského hlasu.

Revitalizácia a ochrana: Nová tvár horskej cyklotrasy v srdci Veľkej Fatry

Vďaka iniciatíve Občianskeho združenia Klub slovenských turistov a lyžiarov Ružomberok a podpore miestnych subjektov, sa cyklotrasa dočká revitalizácie a doplnenia náučným chodníkom. Práce na obnove sa rozdelia do troch etáp, pričom prvé zmeny by mohli byť viditeľné už v tomto roku. Prvá dotácia by s podporou vedenia ružomberskej radnice išla podľa informácií Ružomberského hlasu cez Oblastnú organizáciu cestovného ruchu Region Liptov, po schválení v mestskom parlamente.

„Táto časť predstavuje hlboký, ťažko schodný výmoľ, ktorý by sme chceli čiastočne zrovnať, odvodniť cez odrážky a odstrániť najväčšie kamene,“ priblížil pre redakciu Ružomberského hlasu predseda združenia, Michal Zuskin. Do ďalších sezón majú pripravenú úpravu viac ako kilometrovej časti v Jánošíkovej kolkárni. „Keďže sa nachádzame v prírodnej rezervácii, neuvažujeme o akýchkoľvek invazívnych zásahoch do prírody a striktne sa budeme pridržiavať telesa chodníka, z ktorého ručne pozbierame kamene. A napokon, tretí úsek v dĺžke 250 metrov predstavuje zjazd zo Šiprúnskych lúk, takzvaný generálšus, kde tiež plánujú odvodnenie a úpravu existujúceho chodníka,“ doplnil Zuskin.

2418_ruzomberok_smrekovica_podsucha_007-1_1616761158.jpg Zdroj: cykloklub.sk

Od informačných tabúľ po lavičky: Cyklotrasa s pridanou hodnotou

Sľubované vylepšenia, ako odvodnenie a vyrovnanie terénu, prinesú nielen pohodlnejšiu jazdu, ale aj nové informačné tabule a lavičky pre oddych a obdivovanie okolitej prírody. Tento projekt zvýši nielen turistický ruch v regióne dolného Liptova, ale posilní aj povedomie o lokálnych historických a kultúrnych pamiatkach.

„Pri hoteli Granit bude inštalovaná lavička a informačná tabuľa o histórii a existencii horských chát, turistiky a lyžovania v území,“ konkretizoval pre Ružomberský hlas predseda združenia, Michal Zuskin s tým, že ďalšia tabuľa so sedením by mala pribudnúť pri bývalej Ondrejovej útulni pod Malou Smrekovicou a neskôr v najvyššom bode cyklotrasy - pri vstupe do lesa, kde nainštalujú tabuľu a lavičku v spolupráci s Národným parkom Veľká Fatra. Sedenie by malo pribudnúť aj v Nižnom Šiprúnskom sedle a informačné tabule s tematikou salašníctva v sedle pod Vtáčnikom a históriou skokov na lyžiach na Vlkolínskych lúkach.

2418_ruzomberok_smrekovica_podsucha_002-1_1616761157.jpg Zdroj: cykloklub.sk

Spolupráca a koordinácia: Kľúč k obnove cyklotrasy

Zástupcovia hotela Granit na Smrekovici a Mestských lesov sľúbili podporu pri aktivitách. Koordinácia prác bude prebiehať v súlade s cieľmi Občianskeho združenia Sloboda pohybu, ktoré stojí za výstavbou útulne pod Šiprúňom.

„Momentálne sme vypracovali zámer, ktorý posudzuje národný park a štátna ochrana prírody, dotiahnuť musíme ešte povolenia na dotknutých pozemkoch, v každom prípade sme z našej strany nachystaní odštartovať realizáciu už tento rok. Ak všetko dopadne podľa predstáv, prvú obnovenú časť by sme mohli otvoriť v septembri pri príležitosti konania tradičných pretekov horských cyklistov z Podsuchej na Smrekovicu,“ uzavrel pre Ružomberský hlas Zuskin.


Súvisiaci článok
Rozpoznávajú príznaky mozgovej príhody: Deti z Liptovského Mikuláša sa učia zachraňovať životy
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť