Pondelok 06. 05. 2024 22:20:50 | Meniny má Hermína

Viete, čo všetko ste pili vlani? Veľký prieskum pitnej vody, nájdete v nej liečivá aj mikroorganizmy

Vo vode sa nachádza množstvo látok, a áno, hovoríme o tej pitnej. Hoci sa pravidelne vykonávajú rôzne skúšky kvality, a to hneď na rôznych miestach, otázky verejnosti narastajú. Úrad verejného zdravotníctva najnovšie prikročil k monitoringu liečiv v pitnej vode. Výsledky tohto prieskumu za rok 2023 priniesli vo svojej analýze.

Michal Szentivanyi|26. apríl 2024|11:02:21

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Potešujúca novinka pre občanov Ružomberka. Cenu tepla napriek nízkemu odberu zachovajú
Čítajte viac >

Na výsledky celoslovenského skríningu pitnej vody za rok 2023 upozornil na svojom webe Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. „Na základe údajov Národného centra zdravotníckych informácií o spotrebe humánnych liekov v Slovenskej republike z roku 2022 vyplýva, že priemerný obyvateľ Slovenska skonzumuje približne 30 balení rôznych liekov za jeden rok," tvrdí úrad. Na základe tejto skutočnosti pripravili graf vývoja a porovnania celkovej spotreby liekov v jednotlivých štvrťrokoch 2021 a 2022.

graf1.png Zdroj: uvzsr.sk

Ako sa liečivá dostávajú do pitnej vody?

Úrad si stojí za tým, že najväčším zdrojom liečiv sú domácnosti, domovy dôchodcov, zdravotnícke zariadenia, ale aj veterinárne prípravky používané v poľnohospodárstve. Odtiaľ sa liečivá dostávajú vylučovaním do odpadových vôd, ktoré sú zväčša čistené na čistiarňach odpadových vôd, ktoré v súčasnosti nie sú schopné tieto látky účinne odstraňovať. „Zvyšky liečiv sa následne môžu dostávať aj do povrchových alebo podzemných vôd a kontaminovať tak zdroje pitnej vody," doplnil úrad. Na schéme nižšie je znázornená jednoduchá postupnosť možných zdrojov a ciest, ktorými sa liečivá môžu dostávať do vodného prostredia a nakoniec aj do zdrojov pitnej vody.

schema.png Zdroj: uvzsr.sk

Kontrolovanie nevyplýva zo žiadneho zákona, no sú tu obavy verejnosti

Povinnosť sledovania liečiv v pitných vodách podľa úradu nevyplýva zo žiadnej platnej národnej a ani nadnárodnej legislatívy. Sledovanie dokonca zatiaľ neodporúča ani Svetová zdravotnícka organizácia. „Keďže však pretrvávajú obavy verejnosti, že prítomnosť zvyškov liečiv v pitnej vode môže ovplyvniť jej kvalitu, prípadne že môže predstavovať riziko pre ľudské zdravie, je nutné sa otázkou prítomnosti liečiv v pitných vodách zaoberať,” povedala hlavná hygienička Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky Tatiana Červeňová.

Ten dospel k záveru, že zo 104 analyzovaných liečiv bolo v odobratých vzorkách pitnej vody zistených iba 6 látok. Išlo o 2-hydroxy karbamazepín, kofeín, karbamazepín, hydrochlorotiazid, iopamidol a metformín. Nebola detegovaná ani jedna látka zo skupiny antibiotík. „V 16 zo 17 vzoriek pitnej vody bola identifikovaná aspoň jedna z vyšetrovaných látok. Napriek tomu, len v 4 vzorkách, spolu v 5 prípadoch došlo k prekročeniu hodnoty LOQ - 3x metformín, 1x karbamazepín a 1x iopamidol," vyhodnotil úrad.

graf2.png Zdroj: uvzsr.sk

V žilinskom odbernom mieste bol zistený 2-hydroxy karbamazepín

Podľa tabuľky bola na odbernom mieste v Žiline zistená prítomnosť 2-hydroxy karbamazepínu, čo je vlastne metabolit karbamazepínu. Ten bol na odbernom mieste v Žiline zistený v pomere 4,19 hodnoty jedného nanogramu pitnej vody na liter.

„Odberné miesta boli navrhnuté tak, aby sa nachádzali v blízkosti potenciálnych zdrojov zvyškov liečiv, a tak bolo možné ich prítomnosť v odobratých vzorkách pitnej vody predpokladať. Išlo o miesta, kde sa v blízkosti zdrojov pitnej vody nachádza čistiareň odpadových vôd, farma alebo chov dobytka, továreň na výrobu liekov, kde sa v okolí skladujú kaly z čistiarní, alebo sa vo zvýšenej miere aplikujú na okolité polia a podobne,” vysvetľuje Darko Babjak z odboru hygieny životného prostredia.

Screen Shot 04-24-24 at 02.31 PM.JPG Zdroj: uvzsr.sk

Podľa výsledkov úrad skonštatoval, že nebola prekročená odporúčaná hodnota pre sumu kvantitatívne stanovených liečiv v pitnej vode. „Z toho vyplýva, že zistená prítomnosť a stanovená koncentrácia liečiv vo vyšetrovaných vzorkách pitnej vody nepredstavuje pre jej spotrebiteľa žiadne zdravotné riziko," uzavreli.


Súvisiaci článok
Zaočkovanosť na Slovensku klesá. Je tu možnosť spojiť sily počas Európskeho imunizačného týždňa
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť