Piatok 03. 05. 2024 19:58:55 | Meniny má Galina, Timea

Zaočkovanosť na Slovensku klesá. Je tu možnosť spojiť sily počas Európskeho imunizačného týždňa

Ani roky pandémie covidu či početné úmrtia v dôsledku tejto pandémie sa napríklad v krivke zaočkovanosti tých najmladších na Slovensku nepretavili vo väčší záujem o tento úkon. Ochorení, voči ktorým by sa malo pravidelne očkovať, je pritom ešte viac. Zmeniť názor na očkovanie môže nová iniciatíva, o ktorej sa informuje na európskej úrovni a zdravotná situácia by sa mohla začať vyvíjať iným smerom.

Michal Szentivanyi|22. apríl 2024|19:46:34

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Čierny kašeľ, osýpky aj záškrt. Úrady varujú pred čoraz hlbšie klesajúcou imunitou, dôvod je jasný
Čítajte viac >

Európsky imunizačný týždeň vyhlasuje Svetová zdravotnícka organizácia a na sociálnej sieti o ňom informuje Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. „Na tento rok pripadá na obdobie od 21. až 27. apríla 2024. Cieľom je podporiť povedomie o očkovaní ako o prevencii infekčných ochorení a o ochrane života, hovoriť o význame dosiahnutia vysokej úrovne zaočkovanosti a tým predchádzať šíreniu ochorení, proti ktorým sa dá chrániť očkovaním," píše úrad s tým, že napríklad zaočkovanosť detí na Slovensku napriek posledným rokom skúseností stále klesá.

Výkričníky v podobe klesajúcej zaočkovanosti národa

Úrad pri tejto príležitosti varovne ukazuje na klesajúcu zaočkovanosť u detí na Slovensku. Už niekoľko rokov vykazuje pokles. „Nie sme jedinou krajinou Európskej únie, kde je podobná situácia. Na Slovensku je zavedené povinné očkovanie od 50. rokov a v rámci očkovacieho kalendára platného v Slovenskej republike sa povinne očkuje proti 10 infekčným ochoreniam," pripomína úrad.

Zaočkovanosť na celoslovenskej úrovni administratívne kontrolovaná k 30. augusta 2023 nedosiahla hranicu 95 percent pri štyroch druhoch povinného očkovania detí:

  • preočkovanie proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu a detskej obrne v 6. roku života, kde v ročníku detí narodených v 2016 dosiahla úroveň 94,5 percent,
  • očkovanie detí prvou dávkou vakcíny proti osýpkam, mumpsu a ružienke v ročníku narodenia 2021, kde celoslovenská zaočkovanosť dosiahla úroveň 94,4 percenta,
  • očkovanie druhou dávkou vakcíny proti osýpkam, mumpsu a ružienke v 11. roku života, kde v ročníku detí narodených v 2011 dosiahla úroveň 94,5 percent,
  • očkovanie druhou dávkou vakcíny proti osýpkam, mumpsu a ružienke v 5. roku života, kde v ročníku detí 2017 dosiahla úroveň 93,9 percent, čo je najnižšia úroveň zaočkovanosti, v ročníku detí 2016 dosiahla úroveň 94,6 percent.

Týždeň beží súbežne s významným jubileom

Tohtoročný Európsky imunizačný týždeň má osobitný význam, pretože korešponduje s 50. výročím programu Extended Programme on Immunization. Práve vďaka tomuto programu sa v polovici 70. rokov očkovanie začalo používať systematicky a o desaťročnie neskôr už bolo zjavné, že očkovaním je možné predchádzať miliónom ochorení a úmrtí.


Súvisiaci článok
Pozor na tichých a nenápadných zabijakov. Teplé počasie otvára dvere dokorán aj kliešťom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť