Pondelok 16. 09. 2024 09:50:42 | Meniny má Ľudmila

Najsilnejším mesiacom turizmu na Liptove bol august. Ľudí lákala voda, hory aj adrenalín

Silnejším mesiacom z pohľadu návštevnosti na Liptove počas tohtoročného leta bol august. Hitom sezóny boli opäť pobyty pri vode, najmä vo vodných parkoch, a tiež pri Liptovskej Mare.

TASR|5. september 2024|11:30:17

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Turizmus na Liptove rekordne rastie. Najsilnejší letný mesiac ho ešte iba čaká
Čítajte viac >

Vysoké teploty ťahali ľudí i na hory. Pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky to v stredu 4. augusta uviedla Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov.

„Horské stredisko Malinô Brdo v Ružomberku prilákalo na lanovky viac turistov aj cyklistov ako minulé leto. V Jasnej sa tešili záujmu rodín s deťmi ovečky aj nová guľôčková hra. Najväčší podiel návštevníkov tvorili Slováci, ale reálne ich prišlo medziročne o 2,4 % menej," zhodnotila Šarafínová. Dodala, že rástol záujem zo zahraničia, najmä z Poľska.

MALINO-BRDO_ski-bike-park_turistika_leto-2023-17.jpg Zdroj: visitliptov.sk

Top termínom s najvyššou obsadenosťou regiónu bolo toto leto obdobie okolo štvrtka 15. augusta. „September nám dáva nádej, že sa letná sezóna ešte predĺži. Práve toto obdobie je ideálne na turistiku s najkrajšími výhľadmi v roku, a to vďaka chladnejším nociam a následne jasnejšej oblohe," povedala riaditeľka liptovskej Oblastnej organizácie cestovného ruchu Darina Bartková.

V dennej prevádzke nateraz zostávajú lanovky a letné atrakcie vodných parkov. Ovečky pôvodného plemena valaška budú v stredisku Jasná do polovice septembra, denná prevádzka strediska bude pokračovať počas celého mesiaca.

Láme rekordy aj v prenocovaní

Región Liptov si v prvom polroku 2024 medziročne polepšil v počte prenocovaní o 10,8 percenta. Dosiahli ich viac ako 430-tisíc. Uviedol to predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov Ján Blcháč.

Doplnil, že za tieto čísla vďačia najmä zimnej sezóne. „Väčšinu hostí tvorili Slováci, aj keď ich podiel medziročne klesol skoro o 2,5 percenta. Na druhej strane sa zvyšoval podiel zahraničnej klientely, za prvý polrok o 12,6 percenta," priblížil Blcháč.

Liptovsky-Jan_Ohniste_skalne-okno-1_Tomas-Sereda_leto_priroda_turistika_2023small_.jpg Zdroj: visitliptov.sk

V prvý letný mesiac, v júni, medziročne narástol počet Poliakov o 27,6 percenta a Čechov o necelých 19,6 percenta. „Aj keď konkrétne údaje zo Štatistického úradu Slovenskej republiky za leto nateraz známe nie sú, vieme, že najsilnejší letný mesiac bol u nás na Liptove august," zhodnotil predseda predstavenstva.

V regióne sa počas leta mierne znižoval priemerný počet prenocovaní, podľa štatistík to v júni bolo 2,5 dňa. Pokračuje aj trend skracovania času medzi rezerváciou a nástupom na dovolenku.

164338717_3828163367233356_1676445000743984378_n.jpg Zdroj: Facebook/liptov.sk

„Ľudia čakajú na počasie, vyberajú si výhodnejšiu cenu či lepšiu ponuku, čo však nemusí byť vždy ideálne," skonštatovala Katarína Šarafínová z liptovskej Oblastnej organizácie cestovného ruchu. Vysvetlila, že na poslednú chvíľu už výber nemusí zodpovedať predstavám dovolenkára a je to náročné i na plánovanie pre poskytovateľov služieb a ubytovateľov.


Súvisiaci článok
Najobľúbenejším krúžkom v Centre voľného času na Liptove je atletika. Vyučujú aj box
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť