Streda 18. 09. 2024 17:06:02 | Meniny má Eugénia

Chladné mesiace sú pre pokožku výzvou. Odborníci radia, ako predísť jej vysušeniu a podráždeniu

Chladné mesiace môžu byť pre pokožku náročné. Zrazu je suchá, šupinatá a bez života. Správna starostlivosť vám pomôže vyhnúť sa nepríjemným problémom. Odborníci radia, ako prispôsobiť starostlivosť o pleť zmenám počasia a prečo je dôležité začať včas.

Monika Bieliková|15. september 2024|13:00:05

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Jeseň bez chorôb: Lekár radí, ako ochrániť imunitu seba aj detí
Čítajte viac >

Keď začnú teploty klesať a vykurovacie systémy naplno hriať, mnohí z nás si všimnú, že ich pokožka reaguje úplne inak než počas leta. Na pohľad je suchšia, miestami sa šúpe, a niekedy dokonca svrbí. Ak ste sa v tomto popise našli, nie ste sami. Prechod do chladnejších mesiacov predstavuje pre pokožku poriadnu výzvu. Na správnu starostlivosť o pokožku sa zameral spravodajský portál nytimes.com.

Pokožka stráca ochrannú vrstvu

Odborníci z oblasti dermatológie upozorňujú, že s príchodom jesene a zimy sa mení nielen naše oblečenie, ale aj potreby našej pokožky. Podľa doktorky Brittany Craiglow z Yale School of Medicine je vonkajšia vrstva pokožky v chladnejších mesiacoch obzvlášť náchylná na stratu vlhkosti. Práve táto bariéra zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane tela pred toxínmi a baktériami, zatiaľ čo udržuje hydratáciu vo vnútri.

17150.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Suchý vzduch v interiéroch a chladné počasie vonku sú hlavnými vinníkmi, ktoré narúšajú túto ochrannú vrstvu a spôsobujú suchosť pokožky. Týmto problémom sú najviac postihnutí starší ľudia a tí, ktorí trpia ekzémom, no môžu sa objaviť u každého z nás,“ upozornil doktor Jeffrey Weinberg z Icahn School of Medicine.

Hýčkanie a oveľa viac starostlivosti

Pri výbere hydratačných prípravkov platí jednoduché pravidlo: menej je viac. Dermatológovia odporúčajú produkty bez vôní a parabénov.

32397.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Pre tých, ktorí preferujú ľahšie produkty, je vhodné používať krém, no najsilnejším spojencom proti vysušeniu je hustý, okluzívny prípravok ako vazelína, ktorý vytvára fyzickú bariéru proti strate vlhkosti. Dôležité je pravidelné používanie – po kúpeli, ale aj kedykoľvek, keď cítite suchosť.

Nezabúdajte na ruky

Tie trpia častým umývaním a používaním dezinfekčných prostriedkov. „Ruky sa môžu vysušiť, začervenať a šúpať, čo narušuje ich ochrannú vrstvu a umožňuje prenikaniu baktérií,“ dodáva doktor Weinberg. Preto je dobré nosiť rukavice a pravidelne hydratovať.

2148520224.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Pre tých, ktorí bývajú v suchých interiéroch, môže byť užitočné použiť zvlhčovač vzduchu. Ten môže pomôcť znížiť stratu vlhkosti z pokožky, no dbajte na jeho pravidelné čistenie, aby ste predišli množeniu baktérií.


Súvisiaci článok
Otužujte sa vo vlastnej kúpeľni. Jednoduchý trik prináša viac energie a krajšiu pleť
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť