Utorok 17. 09. 2024 22:39:15 | Meniny má Olympia

Otužujte sa vo vlastnej kúpeľni. Jednoduchý trik prináša viac energie a krajšiu pleť

Teplá sprcha po dlhom dni najmä v chladných mesiacoch je ako malý luxus, ktorý si radi doprajeme. Otužovanie studenou vodou a jeho postupné začlenenie do každodennej rutiny však prináša množstvo benefitov.

Monika Bieliková|11. september 2024|19:30:25

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Mýty o imunitnom systéme: Čo naozaj funguje na jeho posilnenie?
Čítajte viac >

Studená sprcha. Pre niektorých desivá predstava, pre iných neodmysliteľná súčasť každého rána. Hoci sa môže zdať, že je to zbytočné utrpenie, opak je pravdou. Štúdie aj osobné skúsenosti dokazujú, že krátkodobý kontakt s chladnou vodou prináša množstvo zdravotných benefitov. Na tie najdôležitejšie sa zameral portál steptohealth.com.

Rozpohybuje metabolizmus

Studená voda núti telo pracovať. Keď vaša telesná teplota klesne, telo sa snaží zahriať a pri tomto procese zrýchli svoj metabolizmus. To znamená rýchlejšie spaľovanie kalórií a podporu správneho fungovania organizmu.

2150704960.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Telesnú teplotu má pod kontrolou

Počas roka je telo neustále obklopené klimatizáciami a vykurovacími systémami. Na takéto umelé podmienky telo nie je nastavené. Studená sprcha prirodzene aktivuje mechanizmy, ktoré telu pomáhajú vyrovnávať teplotu, a udržuje ho odolným voči náhlym zmenám.

Pokožke dáva mladší nádych a spomaľuje jej starnutie

Čistá a pružná pleť bez vrások je sen mnohých ľudí. A práve studená voda vám môže pomôcť tento sen dosiahnuť. Chladná sprcha spevňuje kožu, zlepšuje jej vzhľad a pomáha odstraňovať odumreté bunky. Navyše, môže zmierniť aj výskyt celulitídy a udržať pleť sviežu.

34045.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Pomáha zmierňovať opuch nôh

Ak bojujete s opuchmi či zápalmi kĺbov, studená voda môže byť pre vás prirodzeným riešením. Jej pravidelné používanie podporuje cirkuláciu krvi a lymfy, čo pomáha odstraňovať nahromadené tekutiny a zmierňuje pocit ťažkých nôh.

Posilňuje vlasy a udržiava ich zdravšie

Studená voda má skvelé účinky nielen na pleť, ale aj na vlasy. Ak ich pravidelne opláchnete studenou vodou, ostanú pevnejšie, lesklejšie a menej náchylné na vypadávanie.

14972.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Posilňuje imunitný systém

Studená sprcha podporuje správnu funkciu lymfatického systému a zvyšuje tak odolnosť voči chorobám.

Zavedenie studených spŕch do každodenného režimu môže byť výzvou, ale ak sa rozhodnete ísť touto cestou, výsledky vás môžu prekvapiť. Všetko však s mierou – pomalý začiatok je kľúčový pre dlhodobý úspech.


Súvisiaci článok
Jeseň bez chorôb: Lekár radí, ako ochrániť imunitu seba aj detí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť