Streda 18. 09. 2024 17:57:04 | Meniny má Eugénia

Jesenný výlet do prírody a pútavá aktivita pre deti. Zber gaštanov je tu, v Žiline striehnite na tieto miesta

Pri slovnom spojení „zber gaštanov" sa mnohým vyjavia spomienky na detstvo. Táto pravidelná činnosť v parkoch či iných lokalitách má viacero opodstatnení. Okrem toho si zaistite množstvo času s vašimi ratolesťami na čerstvom vzduchu. Žilina a jej zákutia ponúkajú hneď niekoľko lokalít, kde na gaštany určite natrafíte.

Michal Szentivanyi|15. september 2024|12:00:09

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/zilina.sp21.sk, zilina-gallery.sk a freepik.com

Súvisiaci článok
Vplývajú na duševnú pohodu človeka: Broskyne sú zdravou alternatívou sladkostí
Čítajte viac >

Mnohí si iste pamätajú zber gaštanov ešte z detstva. Nezameniteľná vôňa jesene a pestro sfarbené koruny stromov boli neklamným znakom, že už nastal ten čas. Zber gaštanov organizujú viaceré základné školy, no v rámci mimoškolských aktivít ho obľubujú aj rodičia s deťmi.

S príchodom septembrového chladu sa už čoskoro začne príroda odievať do jesenných šiat, a to je signál pre všetkých nadšencov do gaštanov. Tieto symboly jedinečného ročného obdobia sa práve teraz opäť dostávajú do popredia a mali by ste o nich vedieť aj niečo viac.

MESTO 1.jpg Ilustračné foto. Zdroj: zilina.sp21.sk

Jedlé a nejedlé gaštany

V prvom rade treba odlišovať dva latinské výrazy:

  • Aesculus hippocastanum - Pagaštan konský - nejedlý
  • Castanea sativa - Gaštan jedlý

V uliciach mesta natrafíte prevažne na prvú alternatívu. Ide o tradičné „gaštany z detstva", ktoré sa zbierali počas školských čias. Zásadné rozdiely rozobral na sociálnej sieti portál kamsdetmi.sk. Ide o nejedlé plody, pričom v pichliačovej a zelenej šupke sa nachádza len jeden hnedobordový plod. Na druhej strane sú jedlé gaštany, ktoré sa vyznačujú štetinovou hnedozelenou šupkou s početnými a dlhými pichliačmi. Rozdiel je v tom, že táto šupka obsahuje 2 až 3 plody naraz. Sú menšie sploštené a niekedy aj trojuholníkového tvaru.

Poddruhov týchto gaštanov je samozrejme viac, no toto rozdelenie je všeobecného charakteru. Na nejedlé gaštany si však treba dávať pozor, pretože by v prípade nechcenej konzumácie mohli spôsobiť zažívacie problémy alebo podráždenie hrdla.

2148436572.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Využitie nejedlých gaštanov

Využitie jedlých gaštanov je ľuďom už prevažne známe. Konzumujú sa na rôzne spôsoby, no prevažne pečené. Vedeli ste však to, že aj nejedlé konské pagaštany majú svoje využitie? Podľa portálu plnielanu.zoznam.sk sa dá aj z týchto plodov vyťažiť. Nie však ich jedením, ale spracovaním v rôznych formách.

Z konských pagaštanov sa kedysi vyrábala ochrana pri hospodárskych zvieratách. Využívali sa tiež ako prevencia pred moľami v šatníku. Aj vo farmaceutickom priemysle našiel tento plod využitie. Z pagaštana konského sa získavala látka aescin, ktorá zvyšuje pevnosť a pružnosť cievnych stien a napomáhala tak dobrej cirkulácii krvi. Masť z pagaštana konského je zas vhodná na natieranie boľavých kĺbov a liečbu hemoroidov. Pripravovala sa zo sušených gaštanov a bravčovej masti.

2148678212_1600x1067.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Ak sa vyberiete zbierať gaštany, myslite na to, že ich možno skladovať v plátenom vrecúšku alebo voľne rozložené. Nesmú však byť v uzavretej nádobe alebo igelitovej taške. Napadla by ich tam pleseň.

Lokality, kde môžete v Žiline na gaštany natrafiť

No a kde môžete natrafiť na jedlé či nejedlé gaštany v Žiline? Mesto pre túto príležitosť spracovalo geomapu zelene, kde sa môžete podľa vyššie zmienených latinských názvov stromov dopátrať k vytúženým plodom.

xDSC_1952.jpg Sad SNP v Žiline, zdroj: zilina-gallery.sk

V rámci istého uľahčenia bolo vďaka tejto mape lokalizovaných hneď niekoľko miest:

  • Park Ľudovíta Štúra
  • Sad SNP
  • Šoltésova ulica, v areáli za Súkromnou základnou školou Felix
  • medzi bytovými blokmi, ktoré z obidvoch strán paralelne lemujú Ulice Veľká Okružná a Fedora Ruppeldta
  • Detské ihrisko Hliny 8
  • Križovatka Ulíc Predmestská a Veľká Okružná pri nákupnom stredisku Lidl
  • sídlisko na Predmestskej ulici
  • Komenského ulica pri materskej škole na sídlisku Hliny III
  • Ulica Vendelína Javorku pri Základnej škole Hliny V
  • mestská časť Bytčica na rozdelení ciest Ulíc Hlavná a Matúškova
  • Ulica Martina Rázusa

Vypátranie zvyšných nálezísk je len vo vašich schopnostiach. Sami uvidíte, koľko gaštanov si domov prinesiete a oslávite nimi blížiacu sa jesennú rovnodennosť.


Súvisiaci článok
Obľúbená sladkosť zachraňovala aj vojakov: Medzinárodný deň čokolády odhaľuje históriu kakaovej pochúťky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť