Sobota 21. 09. 2024 00:36:01 | Meniny má Matúš

Polícia varuje rodičov: Deti by nemali nastúpiť do výťahu s cudzími osobami

Rodič by mal pripomenúť dieťaťu, aby nevstupovalo do výťahu v obytnom dome s celkom neznámou osobou.

TASR|15. september 2024|19:30:02

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Ošetrovné pre rodičov počas školského roka: Ako ho získať, keď ochorie dieťa alebo zatvoria školu?
Čítajte viac >

Tiež, že nie je vhodné používať na rýchly presun neosvetlené alebo neprehľadné skratky namiesto vyznačených chodníkov. Tlačovú agentúru Slovenskej republiky o tom informovala Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

Spomenula aj odporúčania pri strete dieťaťa s cudzou osobou v núdzi. „U školopovinných detí je postačujúce, ak cudziu osobu, ktorá ich žiada o pomoc, odkážu napríklad v prípade zdravotných ťažkostí na najbližšie zdravotné stredisko alebo lekáreň, v prípade inej pomoci na uniformovanú zložku alebo inú dospelú osobu," podotkla.

59963.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Ako doplnila, dieťa by nemalo rozvíjať ďalšiu komunikáciu. Tiež nie je vhodné, aby cudzie osoby informovalo o ďalšom plánovanom programe alebo či sa v domácom prostredí nachádza osamotené, bez dozoru dospelej osoby. „Pomoc osobám v núdzi by mala byť samozrejmosťou, žiaľ, v niektorých prípadoch môže byť zneužívaná," upozornila.

Okrem toho je podľa Hrabovskej potrebné poučiť dieťa, aby neotváralo cudzej osobe dvere do obydlia ani s ňou nekomunikovalo. „A to ani v prípade, ak sa predstaví ako poštár, elektrikár, známy rodičov. Preberanie dôležitej poštovej zásielky alebo iných odkazov si môžu dospelé osoby vybaviť aj bez pomoci maloletých," dodala.


Súvisiaci článok
Zachrániť život môže každý, bez ohľadu na vek: Pripomíname si Svetový deň prvej pomoci
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť