Štvrtok 19. 09. 2024 08:51:38 | Meniny má Konštantín

Ošetrovné pre rodičov počas školského roka: Ako ho získať, keď ochorie dieťa alebo zatvoria školu?

Počas školského roka majú rodičia v prípade ochorenia dieťaťa nárok na ošetrovné, ak sú nemocensky poistení.

TASR|11. september 2024|09:00:19

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Ľudia so zdravotným znevýhodnením by mali mať lepšie podmienky na život. Vláda plánuje nové zmeny
Čítajte viac >

O dávku môžu požiadať aj z dôvodu uzavretia školy, predškolského zariadenia či zariadenia sociálnych služieb. Sociálna poisťovňa pripomenula, že krátkodobé ošetrovné vypláca maximálne za obdobie 14 dní. V utorok 10. septembra na upozornil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

„Ošetrovné môže Sociálna poisťovňa poskytnúť poistencovi počas osobného a celodenného ošetrovania dieťaťa. Ak ochorie dieťa, ktoré nevyhnutne vyžaduje osobné a celodenné ošetrovanie, v tom prípade je potrebné u pediatra vystaviť tlačivo Žiadosť o ošetrovné, ktoré poistenec doplní o požadované údaje a podpíše," uviedol Kontúr.

Doplnil, že vyplnené tlačivo musia rodičia odovzdať na pobočke poisťovne. Tlačivo zároveň musí pred podaním žiadosti ešte potvrdiť zamestnávateľ.

20415.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Nárok na dávku ošetrovné má podľa hovorcu Sociálnej poisťovne aj rodič, ktorý sa potrebuje osobne a celodenne starať o dieťa do 11 rokov, a to z dôvodu uzavretia materskej, základnej či strednej školy alebo zariadenia sociálnych služieb ako sú detské jasle. Rovnako to platí aj v prípade dieťaťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom do 18 rokov. Sociálna poisťovňa upozornila, že žiadosť o ošetrovné z dôvodu uzavretia školy, predškolského zariadenia alebo zariadenia sociálnych služieb nevystavuje lekár, ale poisťovňa.

Žiadosť o ošetrovné môžu rodičia podať písomne poštou alebo osobne, prípadne elektronicky cez portál slovensko.sk, a to prostredníctvom všeobecného podania spolu s prílohou žiadosti.

Poisťovňa v období od januára do júla tohto roka vyplatila v priemere mesačne 18 757 dávok krátkodobého ošetrovného v priemernej výške 166,83 eura.


Súvisiaci článok
Rodičia, pripravte si peňaženky. Náklady za pobyt v materských školách v Rajci sa zvyšujú
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť