Streda 18. 09. 2024 19:10:08 | Meniny má Eugénia

Vysoká hladina rieky Kysuca spôsobila obrovské škody. Ovplyvní fungovanie škôl aj život v meste

Veľká voda napáchala v nedeľu 15. septembra v Čadci značné škody na majetku. Bude to mať vplyv na režim fungovania škôl, spojov prímestskej dopravy aj života v meste vôbec.

TASR|15. september 2024|15:30:02

Zdroj: Koláž Žilina SP21/Facebook/Mesto Čadca

Súvisiaci článok
Mosty v Čadci sú v kritickom stave. Ohrozuje ich obrovský tok rieky Kysuca
Čítajte viac >

Na sociálnej sieti o tom informuje čadčianska radnica. Hladina rieky Kysuca zatiaľ poklesla o viac ako jeden meter a ďalej klesá.

„Mostné prepojenia budú plné sfunkčnené až na základe stanovísk statika. Zasiahnuté ničivými živlom boli aj priemyselné areály, čo bude mať vplyv na riadne fungovanie celého mesta," poznamenali z radnice.

Podľa stanoviska odborníkov mesto postihla 50-ročná voda. Podobné povodne v Čadci zaznamenali v roku „Hoci v rámci Kysúc bola Čadca postihnutá povodňou najviac, v tejto situácii sa prejavila solidarita mnohých obcí nášho okresu, ktoré poskytli dobrovoľné hasičské zbory na pomoc pri odstraňovaní škôd," vyzdvihlo mesto.

ipiccy_image - 2024-09-15T144851.996.jpg Zdroj: Koláž Žilina SP21/Facebook/Mesto Čadca

Keďže pri povodni došlo k prieniku splaškovej vody do okolitej pôdy, radnica upozorňuje obyvateľov na možnú kontamináciu studní, pôdy a úrody v záhradách. „O všetkých ďalších opatreniach, ktoré sa týkajú čo najrýchlejšieho návratu mesta k normálnemu životu, budeme informovať," dodali z radnice.

V okresoch Čadca a Kysucké Nové Mesto stále platí tretí stupeň hydrologickej výstrahy. Podľa meraní hydrometeorológov dosahuje aktuálny stav rieky Kysuca v Čadci 2,5 metra, v Kysuckom Novom Meste tri metre.


Súvisiaci článok
Kysuce pod vodou: Hasiči zasahovali v Žilinskom kraji 52-krát, na cestách platí najvyššia výstraha
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť